Πότε θα έρθουν τα επόμενα τρένα αλλά και ανακοινωση για πρόβλημα στο κάτω μέρος.
Οι πινακίδες πληροφόρησης υπάρχουν παντού και για τα πάντα. Καθυστερεί το τρένο, ανακοίνωση μέσα στο τρένο το γιατί καθυστερεί, ανακοίνωση στον πίνακα αφίξεων πόσο (σε πεντάλεπτα) θα καθυστερήσει. Πινακίδες σε πόση ώρα θα έρθει το επόμενο λεωφορείο, τραμ κλπ. Υπάρχουν προβλήματα στη συγκοινωνία; Ανακοίνωση της αιτίας και των πιθανών καθυστερήσεων. Και αν είναι γνωστό εκ των προτέρων η ανακοίνωση «τρέχει» στο κάτω μέρος κάμποσες μέρες πριν. Πινακίδες από πού θα πας πού.Με αυτοκίνητο ή με ποδήλατο. Πινακίδα μέχρι που θα πάει να σταθεί ο συρμός στην αποβάθρα. Πινακίδα με τιμές εισιτηρίων, ώρες διέλευσης οχημάτων, διαδρομές σε κάθε στάση. Πώς θα κατευθυνθείς σ’ ένα σταθμό για να βρεις τον τάδε δρόμο από το μετρό ή το τάδε λεωφορείο που περνάει απ’ έξω ή την τουαλέτα του σταθμού. Δεν μου ‘χει λάχει να ψάχνω κάτι και να μην βρω μια πινακίδα που να με πληροφορεί γι’ αυτό. Πάντως δεν υπάρχει η πληθώρα διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκουμε στην Ελλάδα. Υπάρχουν μετρημένες και σε σημεία που δεν τραβούν την προσοχή από μακριά (π.χ. οδηγών αυτοκινήτων) αλλά πολλές γι' αυτούς που περιμένουν.
Πηγαίνεις στους μεγάλους ομοσπονδιακούς αυτοκινητόδρομους (Autobahn) και σε τακτά διαστήματα έχει γέφυρες στις οποίες εμφανίζει ρυθμιστικές πληροφορίες ανάλογα με το τι γίνεται μπροστά: αλλάζει το όριο ταχύτητας γιατί έγινε ατύχημα, γιατί έχει μποτιλιάρισμα, γιατί έχει έργα. Τέλειωσε το πρόβλημα; Ξανανεβάζει το όριο (ή σου λέει τέλος ο περιορισμός). Στα σημεία που συνήθως μποτιλιάρει έχει πινακίδες που σου λέει πόσα χιλιόμετρα είναι η ουρά (Stau), οπότε αν βλέπεις την πινακίδα αλλά δεν συναντάς πρόβλημα χαίρεσαι και ξέρεις τι έχεις γλυτώσει!
Σφουγγαρίζει η καθαρίστρια ή στάζει το ταβάνι και είναι κάτω υγρά? Ειδικό σήμα προειδοποίησης ότι μπορεί να γλιστρήσεις. Είναι εκτός λειτουργίας οι σκάλες στο μετρό λόγω συντήρησης (κι επειδή έχει μπόλικο βάθος άντε εσύ ν’ ανέβεις!)?. Κατάλληλο κλείσιμο μπροστά να μην μπεις και, αν είναι στο ρεύμα ανόδου, αλλαγή κατεύθυνσης στο διπλανό για να μπορείς να ανεβαίνεις και όποιος κατεβαίνει να χρησιμοποιεί τα πόδια ή άλλη κυλιόμενη, όπου υπάρχει.
Η συγκεκριμένη πινακίδα είναι από στάση του Μάνχαϊμ. Περιλαμβάνει: όνομα στάσης, αριθμό γραμμής που περνάει από εκεί, αριθμό κυψέλης για να ξέρεις τι εισιτήριο θα κόψεις, τις ώρες που περνάν τα λεωφορεία αλλά και πόση ώρα θέλεις για κάθε μια από τις επόμενες στάσης και τέλος ένα χάρτη με τη θέση της στάσης σε σχέση με τους γύρω δρόμους!.
Και πώς να μην υπάρχει παντού και πάντα πληροφόρηση αφού χωρίς αυτήν οι Γερμανοί νιώθουν ξεκρέμαστοι. Αν δεν έχουν οδηγία του πώς θα αντιδράσουν περιμένουν να τους έρθει από άλλους και δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία μόνοι τους. Έδωσε π.χ. η Μαρία μια άσκηση να φτιάξουν τα παιδιά (ελληνάκια στη Γερμανία, να μην ξεχνιόμαστε) ένα πρόγραμμα και τους έγραφε στο χαρτί ότι θα είχε πέντε επαναλήψεις και θα έπρεπε την πρώτη φορά να τυπώνει το ένα και να έχει μια εικόνα, τη δεύτερη το δύο και δυο εικόνες κλπ. Όταν το έφτιαξαν τα παιδιά είχαν τα βήματα ένα και δύο και μετά σταμάτησαν γιατί δεν υπήρχαν σαφείς οδηγίες για το παραπέρα αλλά αυτές συμπυκνώνονταν στο κλπ. Πώς θα το έκαναν αυτό το κλπ?Πληροφόρηση για άλλα θέματα δεν ξέρω τι υπάρχει. Δηλ. τον περασμένο μήνα έγιναν, λέει, απεργίες σε διάφορα ΜΜΜ. Όχι μόνο δεν το πήρα χαμπάρι γιατί δεν βρήκα εγώ πρόβλημα σ’ αυτά που χρησιμοποιώ αλλά και όταν έψαχνα στο ίντερνετ να δω αν θα γίνουν και πού θα γίνουν (κάπου το είχε πάρει το μάτι μου ξυστά) δεν βρήκα κάτι. Εξηγήσεις δύο: ή τέτοια θέματα πνίγονται ή εγώ δεν ήξερα πού να ψάξω.
Η πόρτα είναι χαλασμένη. Πήγαινε από άλλη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου