Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Αγορές του Μονάχου

Την περασμένη Κυριακή είπα να κάνω μια βόλτα κι απ' τις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες αγορές του Μονάχου. Κι αποφάσισα να τις παρουσιάσω κι από εδώ. Ξεκίνησα από την Μαρίενπλατς. Όλα τα σύμβολα της πόλης μαζεμένα. Μπροστά στο δημαρχείο υπάρχει και το (υποχρεωτικό για την εποχή) δέντρο. Στην πλατεία βέβαια, δέντρο δεν υπάρχει. Από κάτω είναι ο σταθμός του προαστιακού και του μετρό. Πού να πάει τις ρίζες του! Έτσι έρχεται από το Γκάρμις - Πάρτενκίρχεν. Και μετά από τόσες μέρες είναι λίγο λυπημένο. Τα κλαδιά του έχουν αρχίσει να παίρνουν την κατιούσα, αλλά θα τη βγάλει μέχρι την πρωτοχρονιά.
Η πλατεία γεμάτη μαγαζάκια. Και για την ασφάλειά τους αλλά και ημών των επισκεπτών έχουν τοποθετηθεί και οι απαραίτητες κάμερες. Με τη διευκρίνηση ότι αυτό είναι για τις μέρες του παζαριού, δηλαδή μέχρι τις 24 του μήνα!
Ενδιαφέροντα εμπορεύματα γυάλινα κι αστραφτερά
κεριά, λεπτουργήματα σε ξύλο
αλλά και γκλύχβαϊν και φαγητό. Στη φωτογραφία ένα φλάμμπροτ: κάτι σαν πίτσα, που φτιάχνεται επί τόπου.
Ενδιαφέρουσες παραστάσεις έχουν φτιαχτεί στις σκεπές. Αυθεντικά ή όχι έλκηθρα,
ή σκι και μπατόν εποχής, με τα οποία θα έρθει (ή ήρθε στις 6 του μήνα) ο άγιος να φέρει τα δώρα. Τώρα, το σακούλι του κάποιος αποφάσισε να το αξιοποιήσει δημιουργικά: το έκανε σκουπιδοτενεκέ!
Οι πύργοι της Φράουενκίρχε, του κεντρικού καθεδρικού ναού (της μητρόπολης ντε) είναι σήμα της πόλης. Ένα μαγαζάκι, λοιπόν, με γκλύχβαϊν (αυτά είναι τα πιο στολισμένα) που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πύργους τους έβαλε σε μικρογραφία στη σκεπή του. Δίπλα το κατάστημα Hermes πάντα με ενδιαφέροντα στολισμό.
Σε κάθε μεγάλη ή ακόμα και μεγαλούτσικη πόλη αυτή την εποχή υπάρχει κι ένα παγοδρόμιο (θα μου πείτε εδώ στήνεται παγοδρόμιο στην Αθήνα που έχει θερμοκρασίες στα πολύ συν, δεν θα 'χουν εδώ που αν φτάσουμε του δυο - τρεις βαθμούς πάνω απ' το μηδέν, λέμε πώπώ ζέστη έπιασε!!!)
Κι αν δεν ξέρεις πατινάζ υπάρχουν ειδικά βοηθήματα (αρκουδάκια με σκι) για να μην πέφτεις μέχρι να μπορέσεις να σταθείς μόνος σου. Ο μεγάλος αρκούδος, είναι ζωντανός, αλλά κι αυτός βοηθάει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου