Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Φάτνες του Ζακοπάνε

Η φετινή φάτνη στο Μόναχο
Το Ζακοπάνε δεν είναι στη Γερμανία. Και να το έψαχνα, δεν θα το έβρισκα αν δεν το ήξερα από την κόρη μου: Όταν ήταν στο γυμνάσιο συμμετείχε σε ανταλλαγές μαθητών που διοργάνωνε το σχολείο της με σχολεία από διάφορες χώρες. Στα πλαίσια αυτά είχε πάει στη Γερμανία, την Λιθουανία και στην Πολωνία. Η παράδοση ήθελε, στις χώρες που πήγαιναν να έκαναν και μερικές εκδρομές γύρω από την περιοχή που επισκέπτονταν. Στην Πολωνία η ανταλλαγή ήταν με ένα σχολείο κοντά στην Κρακοβία και από κει είχαν πάει στο Ζακοπάνε, 100 χλμ νότια, στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Λεπτομέρεια της φάτνης. Τα πρόσωπα που εικονίζονται δεν είναι αυτά ντε και καλά της ίδιας εποχής όλα.
Από τότε πέρασαν κάμποσα χρόνια, και νάσου πάλι το Ζακοπάνε μπροστά μου. Εκεί υπάρχει σχολείο πλαστικών τεχνών. Τα παιδιά του ασχολούνται με ξυλογλυπτική (δεν ξέρω τι άλλο) και πρέπει να είναι παράδοση να στολίζουν τους σταθμούς του τρένου στις μεγάλες πόλεις τις Γερμανίας με φάτνες από το Ζακοπάνε. Οι φάτνες είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό στη Γερμανία. Και οι κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί φιλοξενούν καθένας τη δικιά του. Τα πρόσωπα που αναπαρίστανται δεν είναι μόνο τα κλασσικά που ξέρουμε (Μαρία - Ιωσήφ - Άγγελοι - Μάγοι άντε και μερικοί τσοπάνηδες = ποιμένες στο πιο εξευγενισμένο) αλλά και διάφορα άσχετα. Π.χ. στη φάτνη του Δημαρχείου του Μονάχου υπάρχουν και κάποιοι με παραδοσιακή Βαυαρέζικη φορεσιά. Ενώ σ' αυτήν στο σταθμό εμφανίζεται ο (εκ Μονάχου) πάπας!!!
Και λέω πως πρέπει να είναι παράδοση, γιατί και πέρυσι και φέτος είδα φάτνες από το Ζακοπάνε. Πέρυσι σε Μάνχαϊμ, Στουτγάρδη και Μόναχο. Φέτος στο Μάνχαϊμ δεν πηγαίνω, αλλά τόσο στη Στουτγάρδη όσο και στο Μόναχο στήθηκαν φάτνες από το Ζακοπάνε. Θα παραμείνουν δε στη θέση τους μέχρι τις 3 Γενάρη. Η πινακίδα δείχνει διαφορετικό σχολείο περυσι και φέτος, αλλά δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Το καλοκαίρι που θα πάω Κρακοβία, ίσως μάθω.
Η φετινή φάτνη στο σταθμό της Στουτγάρδης
Μπροστά από τις φάτνες υπάρχουν ενημερωτικά σημειώματα στα Γερμανικά, στα Αγγλικά αλλά και σε μια άλλη γλώσσα, με κυριλικούς χαρακτήρες. Να υποθέσω Ουκρανέζικα (αφού τα Πολωνέζικα χρησιμοποιούν το δυτικό - Λατινικό - αλφάβητο);
Η περσινή φάτνη του Μονάχου. Δυστυχώς δεν βρήκα φωτογραφίες από τα άλλα μέρη πέρυσι, αν και είμαι σίγουρος πως είχα τραβήξει.
Και δυο φάτνες για σύγκριση: Αριστερά η φάτνη στο δημαρχείο του Μονάχου. Αν προσέξετε αριστερά, εκεί που στο τζάμι καθρεφτιζόμαστε εμείς, οι παριστάμενοι είναι με παραδοσιακές Βαυαρικές ενδυμασίες (ακόμα και θερινές). Η άλλη είναι μια απ' αυτές που πουλιούνται για τα σπίτια. Αν κάποιος ενδιαφέρεται, διακρίνονται και οι τιμές!
Αυτά για το 2010. Δεν νομίζω πως θα έχω κάτι την επόμενη βδομάδα. Καλές γιορτές σε όλους και ο καινούριος χρόνος να κάνει πραγματικότητα όσες περισσότερες απ' τις ελπίδες και τις προσδοκίες που ο καθένας μας έχει.

1 σχόλιο:

  1. Ουαου...πρόλαβα οι ευχές μου να φτάσουν πριν κατεβάσεις τα κεπεγκια του 2010!
    Οι επιθυμίες σας , ευχές μου.
    Πάνω απ όλα να είστε υγιείς. 'Ολα τ άλλα παλεύονται.
    Καλές βόλτες στα πέριξ και περιμένουμε φωτογραφικό υλικό και stories...
    Πολλά φιλιά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή