Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μνήμη Θυμάτων Ναζισμού

Στη μνήμη των Ελλήνων, αλλά και άλλων λαών, η Γερμανία είναι συνδεδεμένη με τον ναζισμό και τον Χίτλερ. Και η ύπαρξη νεοναζιστικών ομάδων βοηθάει σ' αυτή τη συσχέτιση. Όχι πως δεν υπάρχουν και ομάδες νοσταλγών της παλιάς εποχής, απ' αυτούς που υπηρέτησαν το τότε καθεστώς. Το επίσημο κράτος όμως, αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών φέρουν σαν στίγμα τη συγκεκριμένη περίοδο. Και κάνουν ότι μπορούν για να το δείξουν.
Σε κάθε πόλη υπάρχουν μνημεία για τα θύματα του Ναζισμού. Στο Μόναχο υπάρχει και σχετική πλατεία στο Κέντρο. Αλλά και το στρατόπεδο στο Ντάχαου (όπως είναι η ονομασία του κι όχι Νταχάου που το έχουμε συνηθίσει εμείς) υπάρχει και λειτουργεί ως μουσείο - έκθεση μνήμης. Όπως ήτανε με τις ζώνες απαγόρευσης και τις υπερυψωμένες σκοπιές κλπ. Απ' τους θαλάμους που έμεναν οι κρατούμενοι δεν έχει μείνει τίποτα αλλά κι απ' αυτούς έχουν ανακατασκευαστεί δύο στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τα "κρεβάτια" στα οποία κοιμόντουσαν, να φαίνεται ο χώρος που (δεν) είχαν.
Μνημείο στο Έσλιγκεν
Στο Μόναχο τα συναισθήματα είναι ακόμα πιο έντονα, αφού το πρώτο ξεκίνημα του Χίτλερ έγινε εδώ. Αλλά στη διάρκεια του Ναζιστικού καθεστώτος είχε αναπτυχθεί και αντιναζιστική δράση από μια ομάδα νέων ανθρώπων που είχαν στήσει την οργάνωση "Λευκό Ρόδο" και είναι περήφανοι γι' αυτό. Βέβαια, τα μέλη (κάποια μέλη) εκτελέστηκαν. Και υπάρχει ειδικό μνημείο προς τιμήν τους.
Τις μέρες αυτές ( 15/10 - 6/2/2011) υπάρχει και έκθεση στο Βερολίνο με θέμα την επίδραση του Χίτλερ στους Γερμανούς.
Μιας και αναφέραμε το Ντάχαου, να βάλω και μερικές φωτογραφίες από εκεί. Στην είσοδο (όπως και σε όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης) η επιγραφή λέει: "Η Εργασία απελευθερώνει"! Υπήρχαν 7 σκοπιές, γύρω γύρω πρασιά, μετά ηλεκτροφόρα καλώδια, κατόπιν ένας κενός χώρος και απέξω ένα κανάλι με νερό. Αν μπορεί ας φύγει κανένας.
Η αυλή: τα δυο από τα κτίρια των κοιτώνων κι απ' την άλλη το διοικητήριο. Μπροστά του το μνημείο για τα θύματα που "φιλοξενήθηκαν" στα 12 χρόνια της λειτουργίας του.
Φόρμες από κρατούμενους και άποψη απ' τους φούρνους των κρεματορίων, εκεί που κατέληγαν όσοι αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν το μάταιο τούτο κόσμο. Οι πρώτοι δύο που υπήρχαν δεν επαρκούσαν κι έτσι φτιάχτηκαν κι άλλοι να βγαίνει η παραγωγή.
Για περισσότερες πληροφορίες για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου μπορεί να βρει κανείς στο ειδικό σάιτ http://www.kz-gedenkstaette-dachau.de ή στη Βικιπαίδεια στα ελληνικά ή στα αγγλικά ή στα γερμανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου