Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αυθαιρεσία

Όχι, των Γερμανών. Για των Ελλήνων κυβερνώντων την αυθαιρεσία θα γράψω σήμερα. Βλέπετε, όταν με την άνοιγμα των σχολείων είχα δημοσιεύσει ένα σημείωμα με τίτλο "Η Αρχή του Τέλους" (που μάλιστα κάποια στιγμή πρόσθεσα και ένα ερωτηματικό στο τέλος αλλά μετά το έβγαλα και θα εξηγήσω το πώς και γιατί παρακάτω) κάποιος αναγνώστης του ιστολογίου μου έγραψε ένα σχόλιο που έλεγε "μην αφήνεις τις μίζερες σκέψεις που όλοι μας κάνουμε να σου χαλάσουν την απόλαυση". Χμ, ναι, μα θέλεις ν' αγιάσεις και δεν σ' αφήνουν.

Έχω ξεκινήσει να γράφω για το μισθολόγιο και την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω όμως πότε θα ολοκληρωθεί. Κάπου κόλλησε, ίσως γιατί βγαίνουν αρκετά φρέσκα. Αλλά δεν αντέχω να μην αναφέρω για το τι γίνεται με την φοροεπιδρομή τελευταία της κυβέρνησής μας και το τι σημαίνει για μένα.

Εδώ που βρίσκομαι πληρώνομαι κάποια χρήματα το λεγόμενο επιμίσθιο. Όταν έφυγα απ' την Ελλάδα ήταν μικτά 2060 τα οποία φορολογούνταν αυτοτελώς με 15% και έμεναν καθαρά 1751. Αυτά τα πήρα όμως μόνο 4 μήνες στην αρχή. Μετά άρχισαν οι μειώσεις. Τελευταία είναι: Μικτά είναι 1.668€. Κοινωνική αλληλεγγύη 2% --> 33,36€, ΤΠΔΥ 1% --> 16,68€ σύνολο κρατήσεων 50,04€ άρα "καθαρό" επιμίσθιο --> 1.617,96€. Στο μισό απ' αυτό παρακρατείται φόρος 20% --> 161,80€ το οποίο μειώνεται κατά 1,5% λόγω προπληρωμής οπότε ο παρακρατούμενος φόρος είναι --> 159,37€ που πάει να πει ότι το νέο καταβλητέο θα είναι 1.617,96 - 159,37 = 1.458,59€ το μήνα. Όμως το ποσό αυτό θα φορολογηθεί όταν δηλωθεί στην εφορία. Προφανώς το 20% που έχει παρακρατηθεί δεν φτάνει αφού θα προστεθεί στο μισθό στην Ελλάδα κι έτσι ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτά από 24 μέχρι 32%!

Τώρα, για τους επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να γίνει η παρακράτηση για τους προηγούμενους 9, αφού στον νόμο αρχικά προβλεπόταν πως θα είναι από 1/7 και το αλλάξανε αργότερα και το έκαναν από 1/1 (πάλι καλά που δεν το έβαλαν κι από προηγούμενα χρόνια). Δηλ. για τους υπόλοιπους τρεις μήνες θα πάρουμε 1.328,47€ (από 1.503,70 που παίρναμε μέχρι τώρα) το μήνα!!! Του χρόνου βλέπουμε αν θ' αρχίσουμε να παίρνουμε τα 1458 ή θα γίνει κι άλλη μείωση.

Εν τω μεταξύ υπάρχει αυτή η κράτηση κοινωνικής αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους (2%) που θα κρατείται από τις αποδοχές μας (+ άλλο 1% για το ΤΠΔΥ). Αυτή η κράτηση είναι μόνιμη. Θα εφαρμόζεται και με το νέο μισθολόγιο, ισχύει για όλες τις αποδοχές (μισθούς, επιδόματα, υπερωρίες κλπ). Αλλά επιβάλλεται και έξτρα εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης σ' όλα τα φυσικά πρόσωπα. Δηλ. οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι διπλά αλληλέγγυοι. Και ως υπάλληλοι και ως πολίτες αυτής της χώρας!

Η «έκτακτη» εισφορά για τα εισοδήματα 2010 – 2014 (μετά θα δούμε...) που είναι 1% αν είναι μέχρι 20.000€ (όσοι έχουν επιμίσθιο το ξεπερνάνε σίγουρα, εδώ το ξεπερνάνε ακόμα και στην Ελλάδα ανάλογα με το ΜΚ και τα επιδόματα), 2% αν είναι μέχρι τις 50.000€ (αν προσθέσουμε τους μισθούς στην Ελλάδα και τα επιμίσθια δεν το ξεπερνάμε, αν όμως υπάρχουν κι άλλα εισοδήματα τότε πάμε στο 3%). Γι’ αυτήν ήταν τα σημειώματα που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη στην Ελλάδα. Δόσεις ή όχι επιλογή του καθένα... Στο μέλλον λέει θα περιλαμβάνεται στο εκκαθαριστικό, αλλά για φέτος, επειδή ήδη τελειώσανε με τις περισσότερες εκκαθαρίσεις, το βγάλανε χωριστά.

Για συμπλήρωμα, έρχεται η άλλη (πάλι "έκτακτη";) εισφορά, το τέλος για τα ακίνητα. Αγόρασες ένα κεραμίδι να βάλεις από κάτω το κεφάλι σου; Ε, καλά έκανες, εγώ έχω εισπράξει μέχρι τώρα από τα υλικά (ΦΠΑ) από την πώληση κλπ αλλά μου λείπουνε ακόμα καμπόσα. Θέλω λοιπόν τόσα για τώρα και βλέπουμε. Α κι επειδή τα θέλω άμεσα, θα στα πάρω με το λογαριασμό του ρεύματος. Κι αν τολμάς μην τα πληρώσεις. Μείνει χωρίς ρεύμα μερικές μέρες και θα δεις.

Καλώς ήλθατε στον πραγματικό κόσμο του σοσιαλισμού με αυθαίρετο πρόσωπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου