Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Χίρσγκαρτεν

Το Χίρσγκαρτεν (Hirschgarten) είναι ένα πάρκο δίπλα σχεδόν στο Νύμφενμπουργκ, δεν ξέρω αν κάποτε ήταν ενωμένα, που μάλλον δεν θα ήταν αφού λέει ότι σαν πάρκο έγινε το 1970. Χιρς στα Γερμανικά είναι τα ελάφια, άρα το πάρκο των ελαφιών, θα μπορούσε να αποδοθεί. μου είχε μιλήσει γι' αυτό ο Σταύρος κάποια στιγμή, όταν πέρυσι φτιάχτηκε ένας σταθμός του προαστιακού στην περιοχή. Αν και το πάρκο εξυπηρετούνταν μια χαρά από τον υπάρχοντα σταθμό στο Λάιμ κι ο καινούριος μάλλον για τους κατοίκους των πολυκατοικιών που χτίζονται εκεί πρέπει να έγινε (δηλ. για να μπορούν να πουλάνε καλύτερα οι κατασκευαστικές εταιρίες). Για το πάρκο αλλά και για το μπίαργκάρτεν που έχει. Κι όσο ήταν ακόμα καλός ο καιρός είπαμε να το επισκεφτούμε. Στην πρώτη φωτογραφία, μια κλεφτή ματιά από τα διπλανά κλάινεσγκάρτεν, τα κηπόσπιτα που υπάρχουν στην περιοχή.
Το πάρκο διαθέτει και μια λιμνούλα. Εξαιρετικά μικρή, δεν ξέρω αν έχει κι άλλη, εκεί που έψαξα δεν βρήκα, ο χάρτης που υπάρχει στις εισόδους δεν λένε και πολλά. Το θέμα είναι πως παρόλο που η λιμνούλα είναι μια σταλιά και ρηχή, στη μια άκρη της υπάρχει ένα σωσίβιο, αν τυχόν κάποιος πέσει μέσα, αλλά κι μια πινακίδα που απαγορεύει τα παιχνίδια σ' αυτήν (όταν είναι παγωμένη).
 ,
Το πάρκο διαθέτει αρκετούς χώρους για παιχνίδι. Παιδικές χαρές για παράδειγμα, όπου μου έκανε εντύπωση η πρωτοτυπία στην τσουλήθρα: η μια έμοιαζε από τα πλάγια με πελεκάνο, η μύτη του ήταν η σκάλα και τα φτερά του η τσουλήθρα. Η άλλη ήταν ελέφαντας. Ανέβαινε το παιδάκι από το σώμα μέσα και τσούλαγε στην προβοσκίδα!
Πολλά τραπέζια για πιγκ πογκ, σε διάφορα μέρη, μπασκέτες, χώροι για σκαρφάλωμα αλλά και για ηλιοθεραπεία.
Ένα γηπεδάκι ποδοσφαίρου, καθώς και χώρος για παιχνίδια μεγαλύτερων.
Φθινόπωρο είναι, τα δέντρα έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, οι καστανιές έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα φύλλα τους αλλά και τους καρπούς τους. Εκεί που κάθεσαι πέφτουν από δίπλα σου. Και καλά να είναι δίπλα. Αν είναι στο κεφάλι σου τι γίνεται. Ή κάθεσαι στο μπίαργκάρτεν και να πέσουν στο πιάτο σου (όπως έγινε στους διπλανούς μου) ή στο ποτήρι σου!
Ηλιοθεραπεία ανέφερα παραπάνω, να δείξω και ηλιοθεραπεία. Άλλοι ντυμένοι, άλλοι με μαγιό κι άλλοι άνευ απολάμβαναν τον ήλιο. Θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμούς. Αλλά είπαμε. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ήλιος. Και δεν είναι σίγουρο για πόσο ακόμα. Χειμωνιάζει. Ήδη η μέρα άρχισε να μικραίνει αισθητά. Περάσαμε και την ισημερία και ξεχάστηκα. Χρωστάω μια απάντηση με μια μικρή διευκρίνιση σ' αυτά που είχα γράψει το Μάρτη και μου 'κανε παρατήρηση ο Σωτήρης, είπα να  τη δημοσιεύσω τώρα, αλλά... Δεν πειράζει, ας ελπίσουμε τον επόμενο Μάρτη!

Αρκετά όμως για σήμερα. Η συνέχεια για το μπίαργκάρτεν στο Χίρσγκαρτεν, αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου