Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Λονδίνο - Κυκλοφορία

Οι Εγγλέζοι έχουν τη φήμη πως είναι παράξενοι και θέλουν να ξεχωρίζουν. Μια απ' τις πολλές διαφορές που έχουν με τον υπόλοιπο κόσμο είναι και η πλευρά κυκλοφορίας. Είναι γνωστό και λέγεται σε όλες τις οδηγίες πως η οδήγηση σε ολόκληρη τη Βρετανία (και στις περισσότερες απ' τις πρώην αποικίες της) είναι αριστερά. Αυτό είναι αλήθεια για τα αυτοκίνητα, αλλά τι γίνεται με τους πεζούς; Ισχύει και γι' αυτούς το ίδιο; Η φωτογραφία από πάνω ίσως έπειθε κάποιον πως έτσι είναι, αλλά είναι μόνο μία από πολλές που έχω τραβήξει και δείχνουν πως κανόνας δεν υπάρχει. Πότε δεξιά πότε αριστερά ανάλογα πώς τους ήρθε, χωρίς κάποια συνέπεια, ακόμα και σε παρόμοιες καταστάσεις (π.χ. στις σκάλες ή τους διαδρόμους του μετρό - απ' όπου και η παραπάνω φωτογραφία)!

Το μόνο συνεπές που παρατήρησα είναι πως στις ηλεκτρικές σκάλες υπάρχουν ταμπέλες που λένε σ' αυτούς που τις χρησιμοποιούν να στέκονται στο δεξί μέρος, το αριστερό είναι γι' αυτούς που προχωρούν. (Αυτό είναι παλιό και κάπου διάβασα πως είχε σχέση με την μεγάλη πυρκαγιά στο σταθμό του Τσάρινγκ Κρος πριν αρκετά χρόνια - τότε που ακόμα επιτρεπόταν το κάπνισμα στους χώρους του μετρό). Κάτι αντίστοιχο υπάρχει και σε κάποιες σκάλες στη Γερμανία, αλλά είναι μάλλον σπάνιο (το θυμάμαι σε μία σκάλα στη Στουτγάρδη). Δηλ. τα αυτοκίνητα προσπερνούν από δεξιά ενώ οι πεζοί από αριστερά. Καλά είναι, κάποιος κανόνας βγαίνει.
Όμως οι κανόνες σταματούν εδώ, από κει και πέρα η κυκλοφορία είναι μάλλον τυχαία, έμπνευση του κατασκευαστή. Πότε για αν ανέβεις (ή να κατέβεις) πρέπει να πάρεις τη δεξιά σκάλα και πότε την αριστερή. Στο Μόναχο μόνο στο σταθμό του μετρό στη Μαρίενπλατς είναι ανάποδα και καθώς πηγαίνεις παίρνεις τις πρώτες σκάλες που βρίσκεις και που βρίσκονται απ' την αριστερή μεριά. Αυτό όμως έχει κάποια λογική, είναι λίγο ιδιαίτερη η γωνία και μάλλον για να αδειάζει γρήγορα έχει γίνει αυτή η επιλογή.
Πότε όταν προχωράς οι οδηγίες λένε να μένεις αριστερά (όπως στην πρώτη) κι άλλες να πας από δεξιά όπως η από πάνω. Οπότε όταν βγεις από το μετρό πρέπει να ψάξεις να βρεις α) πού βρίσκεται η έξοδος (δεν είναι και πολύ πρώτη η σήμανση) και β) από ποια πλευρά πρέπει να προχωράς για να μην τρακάρεις με αυτούς που έρχονται βιαστικοί από την απέναντι κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου