Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Στις Άλπεις, Τέγκερνζέε

Για τις Άλπεις έχω ξαναγράψει. Και μάλιστα, απ' ό,τι βλέπω τώρα, είχα βάλει ένα κατεβατό φωτογραφίες τότε. Τα χωριά των Άλπεων είναι πανέμορφα. Και το χιόνι τα κάνει ακόμα πιο όμορφα. Σήμερα θα βάλω φωτογραφίες από την Τέγκερνζέε (Tegernsee). Ένα μικρό σχετικά χωριό με λιγότερους από τέσσερις χιλιάδες κατοίκους. Βρίσκεται στη νότια άκρη της ομώνυμης λίμνης. Το είχα επισκεφθεί καλοκαίρι, ευκαιρία να το δω και χειμώνα.
Η λίμνη μια παγωμένη πίστα. Στις άκρες, στα ρηχά, υπάρχουν ξεπαγωμένα κομμάτια και τα νεροπούλια κάνουν βουτιές να βρουν φαγητό. Γενικά, τις τελευταίες μέρες που έχουμε πάει σε μέρη με μπόλικα νεροπούλια (πάπιες, χήνες, κύκνους, γλάρους) τα βλέπουμε να τρέχουν όπου τους φανεί πως θα τους πετάξουν μερικά ψίχουλα, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που το παίζουν ψιλοαδιαφορία!
Τα σπίτια στα χωριά εδώ συνηθίζεται να έχουν ζωγραφισμένες παραστάσεις στους τοίχους. Το πιο φημισμένο απ' όλα είναι το Όμπεραμεργκάου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως και στα υπόλοιπα χωριά δεν φροντίζουν να έχουν μια αξιοπρεπή παρουσία.
Τα σχέδια είναι συνήθως θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αυτά που δείχνουν το επάγγελμα του ενοίκου αλλά (ειδικά εδώ στην Τέγκερνζέε) και καλλιτεχνικά μοτίβα.
Άλλο ένα ζωγραφισμένο σπίτι, και το ρέμα που περνάει μέσα απ' το χωριό. Κατεβαίνει με ορμή προς τη λίμνη και κάνει αρκετό θόρυβο στο πέρασμά του. Είναι μια απ' τις αιτίες παρουσίας υγρού νερού στις εκβολές.
Στο χωριό έχει την έδρα της και μια απ' τις Βαυαρέζικες μπιραρίες. Τα αρχικά της (ΗΒ) θυμίζουν την Χόφμπροϋ του Μονάχου, όμως όπως είχα αναφέρει στο αφιέρωμα για τις μπίρες είναι άλλη μάρκα, η Χέρτσογκλιχ Μπαγιέρισες. Πανέμορφος είναι ο χώρος που σερβίρει η μπιραρία. Δίπλα στη λίμνη, σε ένα κομμάτι του τοπικού παλατιού (ένα άλλο κομμάτι στεγάζει το τοπικό -εξατάξιο- Γυμνάσιο) δίπλα στην εκκλησία, με καλό και μάλλον φτηνό φαγητό. Είχαμε κάτσει εκεί για φαγητό το καλοκαίρι και μας άρεσε τόσο που φροντίσαμε κι αυτή τη φορά να βρισκόμαστε εκεί την ώρα του φαγητού!
Ο χειμώνας εδώ δεν αστειεύεται. Για να προφυλάξουν κάποια φυτά που είναι ευαίσθητα έχουν φτιάξει στέγαστρα από πάνω τους. Πάντως η άνοιξη έχει αρχίσει. Ακόμα κι εδώ, στα 750 μέτρα υψόμετρο, τα δέντρα έχουν φουσκώσει κι ετοιμάζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου