Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Λονδίνο - Μέτρα και Σταθμά

Όπως είναι γνωστό οι Βρετανία αλλά και αρκετές απ' τις πρώην αποικίες έχουν τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Δηλ. το κάποιες αποικίες είναι σχετικό μιας και οι περισσότερες έχουν αποδεχτεί το δεκαδικό σύστημα (ακόμα και για διαφοροποίηση απ' την εποχή της βρετανικής κατοχής). Αντίθετα οι ΗΠΑ, παρά το γεγονός πως απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά από πόλεμο, έχουν κρατήσει αρκετά απ' τα μέτρα της παλιάς πατρίδας όπως τα μίλια. Ευτυχώς στη Βρετανία στα πρατήρια καυσίμων η μέτρηση γίνεται σε λίτρα κι όχι σε γαλόνια. Απ' τα υπόλοιπα που ξεχωρίζουν οι Βρετανοί είναι και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αριστερά. Και υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί: δεξιά ή αριστερή κυκλοφορία με μίλια, ή χιλιόμετρα και με λίτρα ή γαλόνια! Κουίζ: πόσοι ακριβώς μπορούν να υπάρξουν.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς. Στην πρώτη ένα μηχανικό 24ωρο ρολόι ενώ στη δεύτερη η κόκκινη μπάλα που υπάρχει στη στέγη σηκώνεται (ακόμα και σήμερα) κάθε μεσημέρι και πέφτει ακριβώς στις μία η ώρα. Αυτό γινόταν για συγχρονισμό των ρολογιών των καραβιών που βρίσκονταν στο Τάμεση.
Στις αποστάσεις υπάρχει άλλο μπλέξιμο (για μας τους απέξω, για τους Βρετανούς τους φαίνονται πολύ φυσικά). Π.χ. για μεγάλες αποστάσεις έχουν το μίλι που είναι μεγαλύτερο απ' το χιλιόμετρο (1,6 χιλιόμετρα για την ακρίβεια). Απ' την άλλη όμως χρησιμοποιούν τη γιάρδα που είναι μικρότερη απ' το μέτρο και την ίντσα αρκετά μεγαλύτερη (2,6) απ' το εκατοστό.
Απ' την άλλη για τα τρόφιμα και ποτά υπάρχουν άλλα μπλεξίματα. Για τα στερεά έχουν τις λίμπρες (πάουντ) που συνήθως λέμε πως είναι μισό κιλό αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά λιγότερο (μισό κιλό είναι 1,11 πάουντ) και τις ουγγιές που το πράγμα δυσκολεύει στην αντιστοίχιση. Για τα υγρά χρησιμοποιούν το πιντ που είναι λίγο περισσότερο από μισό λίτρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου