Λένε πολλές φορές για τα τραγελαφικά του δικού μας γραφειοκρατικού συστήματος. Πως τα έγγραφα που ζητάει η διοίκηση (άσχετα αν πολλές φορές τα χρεώνουμε στον υπάλληλο που έχουμε μπροστά μας, αυτά είναι κανονισμένα από αλλού, π.χ. απ' τους νόμους που δεν συσχετίζονται μεταξύ τους) είναι περίεργα ή αντικρουόμενα κλπ. Και πως αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο. Ελληνικό; Καθόλου. Παρόμοια συμβαίνουν και στη Γερμανία. Που από μια πρώτη άποψη φαίνονται παράλογα και αλλοπρόσαλλα. Αλλά για όλα υπάρχει λύση. Το θέμα που θέλω να αναφέρω σήμερα είναι στην απόκτηση εργασίας από κάποιον ξένο στον τόπο. Είτε από άλλο μέρος της Γερμανίας είτε από το εξωτερικό. Για να προσληφθείς σε οποιαδήποτε εργασία (αλλά όχι μόνο, σχεδόν για κάθε ενέργεια που χρειάζεται για την εγκατάστασή σου σε ένα μέρος) απαραίτητο είναι το χαρτί που λέει πως έχεις δηλωθεί στο δήμο (Anmeldung). Το πού μένεις. Αλλά για να μείνεις κάπου, για να νοικιάσεις ένα σπίτι, πρέπει να έχεις δουλειά. Φαύλος κύκλος δηλ. Και τότε; πώς γίνεται και βρίσκουν δουλειά οι μετανάστες;
Το πράγμα είναι πιο απλό απ' ότι φαίνεται, όμως όχι προφανές για κάποιον που αντιμετωπίζει το γερμανικό κράτος ως υπόδειγμα οργάνωσης. Στην Ελλάδα για αν δείξεις πού μένεις πας έναν λογαριασμό ρεύματος ή νερού ή τηλεφώνου ή της εφορίας ή δεν ξέρω τι άλλο (ίσως ανάλογα και το ποιος είναι ο αποδέκτης). Στη Γερμανία κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Ο κάθε δήμος τηρεί τα κιτάπια του και έχει κάθε στιγμή καταγραμμένο το ποιοι μένουν στα όριά του. Κι όταν γίνει αυτή η διαδικασία σου δίνει ένα χαρτί που λέει πως, ναι, είσαι δηλωμένος. Μ' αυτό το χαρτί πας για να πιάσεις δουλειά ή να ανοίξεις λογαριασμό σε τράπεζα κλπ.
Αλλά για να νοικιάσεις σπίτι, συνήθως χρειάζεται να αποδείξεις πως έχεις έσοδα. Πως μπορείς να πληρώνεις το νοίκι. Θέλεις δηλ. ένα χαρτί απ' τη δουλειά σου που να λέει πού δουλεύεις και πόσα παίρνεις. Και πώς θα δηλωθείς στο δήμο αν δεν έχεις σπίτι για να το πας στον εργοδότη να σου δώσει βεβαίωση για να νοικιάσεις σπίτι; Απλό, όπως το αυγό του Κολόμβου: στο δήμο για να δηλωθείς δεν χρειάζεται να μένεις σε δικό σου σπίτι. Μπορεί να σε φιλοξενεί κάποιος. Οπότε δηλώνεσαι πως μένεις στο σπίτι του, πιάνεις δουλειά, παίρνεις το χαρτί για να νοικιάσεις σπίτι και τότε ξαναπάς στο δήμο και δηλώνεις αλλαγή. Το πρόβλημα υπάρχει όταν μένεις σε ξενοδοχείο. Ε, τότε βρίσκεις κάποιον που να δεχτεί να δηλώσει πως μένεις στο σπίτι του.
Τα παραπάνω σε απάντηση απορίας κάποιου για το τι μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με ρώτησε με μέιλ, του απάντησα και χάρηκε όταν το διάβασε. Έτσι είπα να υπάρχει γραμμένο ώστε αν και κάποιος άλλος βρεθεί στην ίδια θέση να μην χρειαστεί να ψάχνει. Να έχει την απάντηση έτοιμη.
ΠΕΡΙ...ΠΤΩΣΕΩΝ!
Πριν από 14 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου