Τελευταία μπήκε πάλι το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Μάλιστα, αυτές τις μέρες γίνεται και ηλεκτρονική διαβούλευση του θέματος. Οι Κυριακάτικες εφημερίδες είχαν αναφορά στο θέμα, υπερθεματίζοντας πως έτσι θα έρθει η ανάπτυξη, όταν οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν όλες τις μέρες της εβδομάδας (το επόμενο θα είναι να είναι ανοιχτά και όλες τις ώρες). Εκείνο δε που προβάλλεται είναι πως στις υπόλοιπες χώρες αυτό είναι ο κανόνας κι όπου εφαρμόστηκε, ήρθε αμέσως η ανάπτυξη. Σάματις, αρκεί να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά για να κυκλοφορεί το χρήμα, το αν υπάρχει ή όχι δεν έχει σημασία! Μιας και έχω κυκλοφορήσει σε άλλες χώρες (και μείνει σε μια άλλη για κάμποσο καιρό) να επαναλάβω το τι ισχύει στην πραγματικότητα (κι όχι στο μυαλό των δημοσιογράφων που «παρουσιάζουν» την είδηση).
Για τη Γερμανία τα έχω αναφέρει ξανά και ξανά παλιότερα: Υπάρχουν διαφορές κατά κρατίδιο. Το ωράριο καθ' αυτό διαφοροποιείται, είναι απόφαση της τοπικής κυβέρνησης. Όμως, ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες: Τα καταστήματα είναι κλειστά τις Κυριακές (με εξαίρεση κάποια σε τουριστικά σημεία, όπως είναι π.χ. οι σιδηροδρομικοί σταθμοί). Μπορούν να ανοίγουν για μέχρι δυο Κυριακές (που τα καταστήματα επιλέγουν), αλλά αυστηρά ΟΧΙ την περίοδο του άντβεντ (δηλ. ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα) γιατί τότε λειτουργούν οι χριστουγεννιάτικες (υπαίθριες) αγορές και δεν πρέπει να τις ανταγωνίζονται. Όταν το Βερολίνο θέλησε να επιτρέψει λειτουργία μια τέτοια Κυριακή υπήρξαν αντιδράσεις όχι μόνο τοπικά αλλά και παγγερμανικά.
Να αναφέρω επίσης πως το ωράριο λειτουργίας στη Βαυαρία δεν μπορεί να ξεπερνά το 6:00 - 20:00. Τα σουπερμάρκετ ας πούμε έχουν καθιερώσει και ανοίγουν στις 7 ενώ κάποιοι φούρνοι στις 6. Αλλά στις 8 το βράδυ τα πάντα κλείνουν. Αντίθετα στη Βάδη ας πούμε μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 10 ή τις 12 το βράδυ (και συνάντησα μαγαζιά - σούπερ μάρκετ - που έμεναν τόσο).
Σε άλλες χώρες τώρα: Στο Λονδίνο συνάντησα σουπερμάρκετ ανοιχτά την Κυριακή, αλλά ακόμα κι εκεί, αυτά ήταν λίγα. Και λέω ακόμα κι εκεί μιας και τα σουπερμάρκετ είναι ανοιχτά πολλές ώρες, ακόμα και όλο το 24ωρο. Πάντως, γενικά θα έλεγα πως τα μαγαζιά είναι κλειστά τις Κυριακές. Στο Βέλγιο όλα ήταν κλειστά. Στη Γαλλία το ίδιο. Ψάχνοντας στο ίντερνετ βλέπω (σε περισσότερες από μια σελίδες) πως σε κάποιες χώρες επιτρέπεται να είναι ανοιχτά, άσχετα αν αυτό συμβαίνει στην πράξη. Επίσης πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στο ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (κι όχι της δυτικής). Δηλ. στις χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην ιδιωτική σφαίρα επιχειρηματικότητας και υπήρξαν πιέσεις και οδηγίες για να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα (αντίστοιχα μ' αυτά που γίνονται σήμερα).
Συμπέρασμα; Άλλη μια περίπτωση που μας λένε ό,τι τους βολεύει. Γιατί ας πούμε πώς γίνεται η ίδια εφημερίδα που έχει παρουσιάσει τις ίδιες (μα ακριβώς τις ίδιες) πληροφορίες με τις παραπάνω, στα άρθρα και τις αναλύσεις να λέει πως η Αυστρία άνοιξε τα καταστήματά της την Κυριακή γιατί τα έχει ανοιχτά η διπλανή Βαυαρία κι οι Αυστριακοί τρέχανε ν' αγοράσουν τις Κυριακές από κει(!!!) τη στιγμή που ούτε στην Αυστρία είναι ανοιχτά τις Κυριακές ούτε πολύ περισσότερο στη Βαυαρία.
Μεζεδάκια γουόκ
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου