Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Πλατεία Ομονοίας του Παρισιού

Η πλατεία Ομονοίας ή αλλιώς Πλας ντε λα Κονκόρντ (Place de la Concorde) είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, ακριβώς δίπλα στα Ηλύσια Πεδία (Champs-Élysées κι από δω αρχίζει η περίφημη ομώνυμη λεωφόρος που τόσες φορές την πέρασα κι άλλες τόσες την ανέφερα). Στη μέση υψώνεται ένας αυθεντικός οβελίσκος (φερμένος βέβαια από την Αίγυπτο).

Το μέγεθός της είναι εντυπωσιακό. Όταν στέκεσαι σε μια άκρη νομίζεις ότι χάνεσαι.
Ο οβελίσκος που ταξίδεψε από το Λούξορ μέχρις εδώ είναι δώρο του πασά της Αιγύπτου προς τη Γαλλία. Γιατί να το σκεφτεί ο Πασάς να κάνει τέτοιο δώρο; Δικό του ήτανε; Έτσι όταν βρέθηκαν δυο οβελίσκοι στο Λούξορ τους δώρησε. Οι Γάλλοι μετέφεραν τον έναν αλλά ο άλλος ξέμεινε εκεί που βρέθηκε. Αλλά πάντα μπορούσαν να τον πάρουν (ή έτσι υποτίθεται, αφού με την πάροδο του χρόνου συνέβησαν πολλές αλλαγές) μέχρι πρόσφατα (τη δεκαετία του '90) που είπαν πως δεν πειράζει, δεν τον θέλουν και παραιτήθηκαν επίσημα απ' την ιδιοκτησία τους!!! Είναι από κόκκινο γρανίτη και στην κορυφή καλυμμένος με μπρούτζο που γυαλίζει από μακριά, ενώ οι πλευρές του είναι γεμάτες με ιερογλυφικά..
Στη βάση του οβελίσκου υπάρχουν παραστάσεις χαραγμένες πρόσφατα και δείχνουν το πώς μεταφέρθηκε από το μέρος που βρέθηκε αρχικά μέχρις εδώ που είναι στημένος τώρα. Εν τω μεταξύ, και τα γύρω φανάρια είναι διακοσμημένα με ένα αντίστοιχο στυλ, που εμένα μου θυμίζει κάτι από αρχαιοαιγυπτιακές βάρκες.
Δυο σιντριβάνια διακοσμούν την πλατεία, να γεμίσει λιγάκι, έχοντας τον οβελίσκο στη μέση. Όταν δεν λειτουργούν είναι εντυπωσιακά με τα νερά τους να χορεύουν.
Στη βάση των σιντριβανιών απεικονίζονται (τι άλλο;) θεότητες του νερού. Στη μια άκρη της πλατείας το κτίριο του υπουργείου Ναυτικών υποθέσεων απ' τη μια και το ξενοδοχείο Κριγιό (Hôtel de Crillon) απ' την άλλη.
Απ' τη μια μεριά της πλατείας (ανατολικά) μια αψίδα Καρουζέλ και στο βάθος Λούβρο και απ' την άλλη Η Αψίδα του Θριάμβου στο βάθος της λεωφόρου Ηλυσίων.
Στο βάθος, πίσω απ' την Αψίδα του Θριάμβου διακρίνεται η τρίτη αψίδα, στο Λε Ντεφάνς, ενώ στην άλλη φωτογραφία η πλατεία συνδυάζεται με την παρουσία του πύργου του Άιφελ.
Αιγυπτιακός ο οβελίσκος, αιγυπτιακά και τα θέματα που χρησιμοποιούν αυτοί που ντύνονται ζωντανά αγάλματα για να βγάλουν τα προς το ζειν.
Η πλατεία επιβλέπεται και από αγάλματα πόλεων της Γαλλίας με γυναικείες μορφές που επιβλέπουν τα τεκταινόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου