Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εκπτώσεις

Τελειώνουν αυτές τις μέρες οι χειμερινές εκπτώσεις (WSV) που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα. Αντίστοιχα υπάρχουν και οι θερινές (SSV) που είναι τον Ιούλιο. Υποτίθεται πως είναι για την εκκαθάριση του στοκ της σαιζόν. Δεν είχα καταλάβει αν αυτές είναι θεσμοθετημένες ή εθιμικές. Ψάχνοντας λοιπόν στην Βικιπαίδεια (ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών) βρήκα ότι είναι οργανωμένες βάση νόμου εδώ και πολλά χρόνια. Επαναλαμβάνονται ταχτικά, το πότε ακριβώς θα τις αρχίσει και θα τις τελειώσει το κάθε κατάστημα είναι λίγο πέρα δώθε. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι μεν γίνονται τον Ιανουάριο οι δε τον Ιούλιο. Υποτίθεται δυο βδομάδες αλλά εγώ τις βλέπω πεντέξι.
Το πήδημα στη Ρόδο είναι πάντα με κόστος γι' αυτό και η σχετική παροιμία: Τα στρώματα "Κρήτη" κοστίζουν πολύ λιγότερα από τα αντίστοιχα "Ρόδος".
Βέβαια, επειδή, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, δεν ξημεροβραδιάζομαι στα καταστήματα αλλά η ενημέρωσή μου είναι από τα διαφημιστικά φυλλάδια τα οποία μας βομβαρδίζουν (τόσο χαρτί χαμένο, τόσα δέντρα κομμένα άσκοπα, καλά δεν τα λυπούνται; και πόσοι συγκινούνται από τα τόσα έντυπα ειδικά αυτά με τα έπιπλα. Κάθε πότε αλλάζει κάποιος έπιπλα; ποια αγορά υπάρχει;). Τα φυλλάδια, λοιπόν, που έρχονται τη μια βδομάδα μερικά μιλάνε για εκπτώσεις και μερικά όχι κάτι που την επόμενη αλλάζει κι όλοι πανηγυρίζουν γιατί έχουν τις καλύτερες τιμές στις εκπτώσεις.
Η πιο συνηθισμένη έκπτωση είναι στο ύψος του ΦΠΑ (19%). Αυτό για διαρκεί καταναλωτικά αγαθά γιατί στα ρούχα ποσοστά του 40 ή 50% και στα έπιπλα τα 66 ή 77% δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Το θέμα είναι ότι "προσφορές" (άνγκεμποτ - angebot) υπάρχουν όλο το χρόνο. Πάντα σε κάποια υπάρχουν χαμηλωμένες τιμές (reduziert). Είτε ρούχα, είτε συσκευές, είτε ακόμα και σε τρόφιμα (εντάξει, τα τρόφιμα δεν είναι μέσα στα είδη των εκπτώσεων αλλά μόνο σε προσφορές - όπως και στην Ελλάδα που κάθε σουπερμάρκετ που σέβεται τον εαυτό του βγάζει τακτικά φυλλάδια με προσφορές. Το θέμα είναι πως πολλές απ' αυτές είναι πλαστές: πρόκειται για πράγματα που λήγουν σε λίγες μέρες κι έτσι τα βγάζουν στο σφυρί). Είναι τόσες οι προσφορές που σε κάποια είδη δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιες είναι οι εκπτώσεις και ποιες είναι οι τιμές που πραγματικά  ισχύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου