Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Φαρμακεία

Σειρά σήμερα έχουν τα φαρμακεία για να ολοκληρώσουμε το θέμα της υγείας. Δηλ. για την ακρίβεια, δεν έχω γράψει τίποτα για τα νοσοκομεία, αλλά η επαφή μου μ' αυτά είναι πολύ περιορισμένη και μακάρι να μείνει τόσο. Δεν είναι ανάγκη να τα γνωρίσω απ' την καλή τους!

Τα φαρμακεία λοιπόν που λέγονται αποτέκε (Apotheke) δεν είναι και πάρα πολλά. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζω. Μάλλον αραιά θα βρεις φαρμακείο, υπάρχει ένα σε κάθε μεγάλη γειτονιά (και προφανώς κάθε εμπορικό κέντρο που σέβεται τον εαυτό του έχει κι αυτό ένα). Ας πούμε στο Ολυμπιακό χωριό που μένω υπάρχουν δυο (και συμπτωματικά είναι και τα δυο στο ισόγειο της πολυκατοικίας που μένω). Αν σκεφθεί κανένας πως μόνο η συγκεκριμένη πολυκατοικία έχει γύρω στα 350 διαμερίσματα και πως τέτοιες πολυκατοικίες υπάρχουν καμιά τριανταριά και παραπάνω και υπάρχουν και τα φοιτητικά διαμερίσματα, μιλάμε δηλ. για πάνω από 10.000 διαμερίσματα που πάει να πει τουλάχιστον πάνω από 15.000 κατοίκους, καταλαβαίνει τι εννοώ ότι δεν υπάρχουν πολλά. Επίσης κάθε φαρμακείο έχει ένα όνομα που λέει σε ποια περιοχή βρίσκεται. Το όνομά τους, λοιπόν, είναι «Ολυμπιακό Φαρμακείο» το ένα (λογικό κι αναμενόμενο) ενώ το άλλο είναι το «Φαρμακείο στο Φόρουμ», μιας και απέναντι υπάρχει μια αίθουσα εκδηλώσεων η Φόρουμ 2.
Τα φαρμακεία προφανώς κι εδώ πουλάνε καλλυντικά αλλά στις βιτρίνες που έχουν εκτός απ' αυτά διαφημίζουν και διάφορα φάρμακα. Οι βιτρίνες τους δε παρακολουθούν τα τεκταινόμενα κάθε εποχής: Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος τα Χριστούγεννα αλλά και μηνύματα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου την περασμένη βδομάδα (τι σχετικό θα μπορούσες να αγοράσεις; Ε! κάτι δεν θα βρεθεί;) ή αποκριάτικος αυτές τις μέρες.

Υπάρχει κι εδώ σύστημα με εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Αλλά αν τα φαρμακεία αυτά καθ' αυτά (μου φαίνεται πως) είναι αραιά και πού, στην εφημερία να δεις. Αν χρειαστείς κάτι εκτάκτως πρέπει να ψάχνεις απ' άκρη σ' άκρη. Στη λίστα που υπάρχει δίπλα στην πόρτα βρίσκω ένα την ημέρα και δεν ξέρω αν είναι για ολόκληρο το Μόναχο ή μόνο για τη βορειανατολική του πλευρά μόνο (δεν έχω κάτσει να τσεκάρω που βρίσκεται το καθένα). Πάντως, το ωράριό τους είναι περίπου αυτό των καταστημάτων, συνήθως απ' τις 8 ή 9 το πρωί μέχρι τις 6 - 7 το απόγευμα ενώ το Σάββατο κλείνουν νωρίτερα (αλλά είναι ανοιχτά - τα δικά μας κλείνουν γύρω στις 1 ενώ έχω δει άλλα που κλείνουν στις 8 το βράδυ) Έχουν δηλαδή κι αυτά ελεύθερο ωράριο όπως όλα τα καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου