Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Γιορτή Πυροτεχνημάτων

Το περασμένο Σάββατο υπήρχε η ετήσια καλοκαιρινή γιορτή πυροτεχνημάτων. Η γιορτή γίνεται στο Ολυμπιακό πάρκο. Έτσι φέτος που γιορτάζονται και τα 40 χρόνια του η γιορτή υποσχόταν πως θα είναι ιδιαίτερα λαμπρή. Δεν ξέρω για το ιδιαίτερα, αλλά εντυπωσιακή ήταν σίγουρα. Για περίπου τρία τέταρτα της ώρας πέφταν πυροτεχνήματα στον ουρανό. Και μιας και φέτος τα είδα από τη γέφυρα που πάει προς το πάρκο κι όχι από το μπαλκόνι του σπιτιού μου (που είναι λίγο γυρισμένο κι έτσι δεν τα βλέπω όλα, χώρια πως πρέπει να ξεκρεμάζομαι) τα απόλαυσα. Βέβαια ήμουν όρθιος, μιας και δεν πλήρωσα εισιτήριο (που ήταν από 19€ αν έπαιρνες τ' απομεινάρια, ό,τι είχε μείνει δηλαδή, μέχρι τα 29€ για να έχεις μια θεσούλα). Και χωρίς να έχω επαφή με τη μουσική που κάπου ακουγόταν στο βάθος ή τα όποια άλλα δρώμενα της σκηνής.

Ενδιαφέρον σημείο: Τρία χρόνια στο Μόναχο, ακόμα θαυμάζω την προσαρμοστικότητα των συγκοινωνιών στις προβλεπόμενες ανάγκες! Μπορεί γενικά οι Γερμανοί να είναι αγκυλωμένοι στις θέσεις τους αλλά στις περιπτώσεις αυτές είναι εκπληκτικοί. Ας πούμε, έχουν διαπιστώσει, λέει, πως η γραμμή του μετρό που έρχεται εδώ μέχρι το σπίτι, έχει ανάγκη ενίσχυσης. Όπως έχω ξαναγράψει, το μετρό του Μονάχου περνάει κάθε 10 λεπτά τις περισσότερες ώρες της μέρας, ακόμα και σε ώρες που η κίνηση είναι πολύ χαμηλή. Αραιότερα μετά τις 12:30 το βράδυ ή πριν τις 6 το πρωί (και πριν τις 9 τις Κυριακές). Και στις ώρες αιχμής (7  - 9 το πρωί που ο κόσμος πάει στη δουλειά του και 3 - 7 το μεσημέρι, στο σχόλασμα) προστίθενται δρομολόγια, κάθε 5 λεπτά, συνήθως όχι σε όλο το μήκος της διαδρομής. Η Παρασκευή έχει ιδιομορφίες, μιας και αρκετοί σχολάνε νωρίτερα (αλλαγές υπάρχουν και στις μέρες διακοπών των σχολείων, αλλά δεν είν' αυτό το θέμα μας τώρα). Για τη γραμμή 3 λοιπόν, τις Παρασκευές δεν είχε μεσημεριανά ενδιάμεσα. Αλλά χρειάζεται και εκεί να μπουν δρομολόγια, οπότε από το Δεκέμβρη θα προστεθούν. Γιατί το Δεκέμβρη; Μα γιατί, όπως έχω ξαναγράψει, τότε αλλάζουν τα πλάνα των δρομολογίων. Το ότι το είδαν από τώρα δεν τους κάνει να πουν να μπουν τα δρομολόγια τώρα!
Όταν όμως υπάρχουν (προγραμματισμένα) τέτοια γεγονότα που προβλέπεται μεγάλη προσέλευση κόσμου υπάρχει ετοιμότητα για προσθήκη δρομολογίων. Για το Τόλγουντ π.χ. που δεν είναι κοντά σε γραμμή του μετρό, μπαίνει μια επιπλέον λεωφορειακή γραμμή (η 99) που ξεκινάει από ένα σταθμό του μετρό, περνάει από το χώρο που γίνεται το πανηγύρι και καταλήγει σε άλλο σταθμό. Τη μέρα επίσης που θα γινόταν η ρίψη πυροτεχνημάτων, από σχετικά νωρίς είδα πως υπήρχαν έκτακτα δρομολόγια και μάλιστα τέτοια που πέρναγαν από περίεργες διαδρομές. Δηλαδή, ξεκίναγαν από περιοχές άλλων γραμμών και κάποια στιγμή έμπαιναν στην 3. Και αργότερα, όταν είχε τελειώσει, υπήρχαν διαθέσιμα τρένα που έφευγαν κάθε ένα λεπτό περίπου ώστε να αδειάζουν τις αποβάθρες από τις χιλιάδες του κόσμου που παρακολουθούσε το θέαμα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον από την προσέλευση: Η μεγάλη μερίδα των θεατών ήταν νεαροί. Αλλά σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει άλλες φορές, δεν είδα να κρατάνε κάσες με μπίρες. Μεμονωμένα μπουκάλια ναι, αλλά τι να σε κάνει ένα μπουκαλάκι. Δεν ξέρω αν υπήρχε απαγόρευση να φέρεις απ' έξω κι ήταν υποχρεωτική η όποια κατανάλωση να γίνεται από μπίρα που πουλιόταν στον χώρο του σταδίου. Με το να μην μπω μέσα, έμεινα ανενημέρωτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου