Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Αποκριές και Διακοπές

Έγραφα πέρυσι για το καρναβάλι στη Γερμανία κι έτσι μάλλον δεν έχω να γράψω πολλά φέτος. Έβαλα μερικά χθες από το Μόναχο, τι άλλο (καλά, ποτέ δεν ξέρεις). Καθαρή Δευτέρα σήμερα και εδώ. Βλέπετε, το Πάσχα ανατολικών και δυτικών συμπίπτει και φέτος. Για τη βδομάδα αυτή λοιπόν, το πρόγραμμα έχει διακοπές. Ανάλογα με το κρατίδιο, σε άλλα είναι μια - δυο μέρες (π.χ. μόνο η Δευτέρα, άντε και η Τρίτη), ενώ σε άλλα όπως στη Βαυαρία είναι όλη αυτή η βδομάδα.

Στη Βάδη Βυρτεμβέργη τώρα (του λοιπού ΒΒ), τα πράγματα είναι διφορούμενα. Στον επίσημο κατάλογο των σχολικών διακοπών δεν αναφέρεται τίποτα. Όμως τα σχολεία είναι κλειστά. Πώς γίνεται αυτό; Απλά χαρακτηρίζονται ως κινητές διακοπές και (όπως και κάποια Σάββατα ή μέρες γέφυρες ανάμεσα σε αργίες) τα σχολεία δεν λειτουργούν χωρίς να μετράνε όμως στις επίσημες μέρες που είναι κλειστά τα σχολεία. Και δεν χαρακτηρίζονται ως κινητές επειδή η Καθαρή Δευτέρα είναι κινητή. Γιατί κινητή γιορτή είναι και του Αγίου Πνεύματος αλλά οι διακοπές που το ακολουθούν είναι κανονικές.

Τι γίνεται τώρα με τα εδώ Ελληνικά σχολεία; Γενικά, όπου γης, ο κανόνας είναι απλός: ακολουθούνε τις αργίες της χώρας υποδοχής, και πιθανά επιπλέον τις εθνικές γιορτές (όπου μας παίρνει). Ωραία. Και πώς εφαρμόζεται ο κανόνας αυτός στην παραπάνω περίπτωση; Είναι ανοιχτά ή κλειστά τη βδομάδα αυτή; Μέχρι το 2008 ήταν κλειστά. Κάποιος σκέφτηκε όμως, πως στα διάφορα κρατίδια της Γερμανίας υπάρχει διαφορετικός αριθμός ημερών σχολικών διακοπών - αργιών. Και μπορεί να μην πειράζει τους ίδιους τους Γερμανούς αυτό, αλλά πειράζει εμάς, τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουμε στα Ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Κι έγινε μια ρύθμιση απ' το υπουργείο, ώστε να στρογγυλέψουν οι μέρες! Για να γίνει αυτό αλλού  δόθηκαν κάποιες αργίες ελληνικές ενώ αλλού κόπηκαν (χαρακτηριστικά η Δευτέρα του ορθόδοξου Πάσχα δεν είναι αργία στη Βαυαρία και στη ΒΒ!) ώστε οι μέρες διακοπών να είναι από 94 σε δυο κρατίδια (Αμβούργο και Έσση) μέχρι 96 - 97 στα υπόλοιπα (οι γερμανικές είναι 87 - 89 - 91 - 92 - 94). Χαρακτηριστικό του πώς τραβιούνται απ' τα μαλλιά κάποια πράγματα είναι πως για τους "ριγμένους" αλλού δίνεται επιπλέον η Καθαρή Δευτέρα των καθολικών κι αλλού των ορθόδοξων (ανάλογα με το τι πρότειναν οι συντονιστές και το αν κάπου η των καθολικών είναι ήδη αργία στο γερμανικό σχολείο). Να σημειώσω εδώ πως οι μέρες των Γερμανών βγαίνουν με δημιουργική λογιστική: τις γράφουνε έτσι ώστε να φαίνονται λιγότερες. Έτσι, για παράδειγμα, στη ΒΒ το Πάσχα οι αργίες είναι από Τρίτη μέχρι Παρασκευή μετά το Πάσχα και η Μεγάλη Πέμπτη, σύνολο δηλ. ημέρες 5. Όχι θα χρεωθούν και τις ενδιάμεσες Μ. Παρασκευή με Δευτέρα του Πάσχα που έτσι κι αλλιώς είν' αργίες!

Στα πλαίσια αυτής λοιπόν της εξομάλυνσης, οι συγκεκριμένες διακοπές της ΒΒ κόπηκαν. Κι έτσι υποτίθεται πως προέκυψε ο παραπάνω αριθμός των 97 ημερών και το πρόβλημα λύθηκε. Αμ, δε. Ένα κλείνεις, δυο ανοίγουν: Πρώτον είναι λίγο περίεργο να είναι κλειστά τα γερμανικά σχολεία αλλά τα ελληνικά να δουλεύουν. Και μιλάμε για τα αμιγή, μιας και οι υπόλοιπες κατηγορίες (που λέγαμε παλιότερα), επειδή δεν έχουν δικά τους κτίρια και στεγάζονται σε κτίρια γερμανικών σχολίων, προφανώς δεν είναι πρακτικά δυνατόν να κάνουν μάθημα. Και βρίσκεται τώρα μια οικογένεια με δυο παιδιά, ένα στο γυμνάσιο (αναγκαστικά γερμανικό αφού στη ΒΒ δεν υπάρχουν αμιγή ελληνικά) κι ένα στο (ελληνικό) λύκειο, το ένα να πηγαίνει σχολείο ενώ το άλλο όχι. Ή οι παρέες που πάνε σε άλλο σχολείο να έχουν άλλες διακοπές. Το δεύτερο περίεργο δεν το ξέρουν οι μαθητές αλλά το ξέρω εγώ που βλέπω τις διακοπές της Μαρίας στη Βαυαρία. Είναι ίδιες με της ΒΒ. Πώς γίνεται να βγαίνει ίδιος αριθμός ημερών διακοπών χωρίς αυτές της αποκριάς; (δεν είναι ακριβώς ίδιες οι ημερομηνίες που ανοίγουν ή κλείνουν τα σχολεία αλλά βάζοντας + αυτές και - εκείνες, βγαίνουν ίδιες, άντε να έχει μια μέρα διαφορά).

Αποτέλεσμα αυτών είναι να υπάρχει μόνιμο αίτημα τα τελευταία χρόνια για να δοθούν πάλι οι διακοπές αυτές της αποκριάς. Το αίτημα αυτό το διεκδικούσαν οι μαθητές έντονα και αποτέλεσε κόκκινο πανί που οδήγησε σε καταλήψεις τις προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνοι με τους μαθητές ήταν και οι καθηγητές αλλά και οι σύλλογοι γονέων, όλοι επισήμαιναν το παράδοξο και έστελναν έγγραφα, έπαιρναν υποσχέσεις από τον συντονιστή εδώ (τον προϊστάμενο) για θετική εισήγηση και πως θα δούμε και κάτι θα γίνει, αλλά αποτέλεσμα τίποτα. Πέρυσι μάλιστα, η απάντηση του υπουργείου ήταν οργίλη του στυλ μη μας ξαναζαλίσετε μ' αυτό το θέμα. Αυτό δεν απέτρεψε το να επαναληφθούν τα διαβήματα και φέτος. Η απάντηση ήρθε πριν κάνα μήνα κι επιτέλους ήταν θετική.

Έτσι, σήμερα ξεκινάνε διακοπές. Βέβαια, εγώ βρίσκομαι στο τρένο για Στουτγάρδη. Γιατί μιας και η απάντηση ήρθε μόλις πριν κάνα μήνα, και μιας και ξέραμε απ' την αρχή της χρονιάς πως η Μαρία θα έχει διακοπές αυτή τη βδομάδα, κλείσαμε ξενοδοχείο, έβγαλε εισιτήρια για το τρένο, κι είπαμε πως θα περάσουμε αυτές τις μέρες στη Στουτγάρδη. Κι αν με δοθούν οι διακοπές (όπως και δόθηκαν) θα κάνουμε βόλτες να γνωρίσουμε την περιοχή, αν δεν δοθούν, θα γλιτώσω τα δρομολόγια μια βδομάδα και οι "γνωριμίες" θα περιοριστούν τα απογεύματα, μετά το σχόλασμα. Έχουμε διακοπές, άρα καιρός για βόλτες. Για την Πέμπτη μάλιστα, λέμε να πεταχτούμε και μέχρι τη Ζυρίχη.

Παράπλευρη συνέπεια των παραπάνω, ήταν η σκέψη πως τη βδομάδα αυτή δεν θα είχε κανονικές δημοσιεύσεις. Μετά πως θα μπει κάτι που βρίσκεται, (δηλ. υλικό ψυγείου, όπως λένε στις εφημερίδες), έτσι για να μην χανόμαστε. Έχει περισσέψει κάτι από λίμνες, ε, κάτι ακόμα θα βρεθεί για ν' ανέβει. Αλλά μου προέκυψαν πολλά πράγματα ξαφνικά. Και δεν θα μπουν ανεκδοτάκια και τέτοια. Το θέμα, όμως, είναι πως θα το βλέπω (για έλεγχο και διόρθωση - πάντα κάτι ξεφεύγει) πολύ αργότερα. Πάντως, από την επόμενη Δευτέρα επερχόμαστε σε κανονικό ρυθμό. Αλλά μιας και θα δούμε διάφορα καινούρια, θα υπάρξει αποζημίωση (στο μέλλον) με τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις που θα προκύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου