Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τα Ξενοδοχεία που Χρησιμοποιώ

Πολλές φορές έχω αναφέρει για τις εκδρομές που κάνουμε. Κάποιες απ' αυτές είναι ημερήσιες. Φεύγουμε το πρωί, το πόσο νωρίς εξαρτάται απ' την απόσταση, κι επιστρέφουμε το βράδυ. Συνήθως αυτόν τον τρόπο τον προτιμάμε για σαββατιάτικες εκδρομές, όταν δεν έχουμε αρκετές μέρες στη διάθεσή μας. Αντίθετα σε άλλες κάνουμε διανυκτερεύσεις σε διάφορα μέρη, οπότε, προφανώς, προκύπτει η ανάγκη χρησιμοποίησης ξενοδοχείου. Επειδή κάποιοι έχουν ρωτήσει για το πώς βρίσκω ξενοδοχείο, σε ποιο έμεινα, κόστος κλπ, αποφάσισα σήμερα να κάνω μια τέτοια παρουσίαση. Να περιγράψω τη διαδικασία, μιας και απάντηση στη συνήθη ερώτηση "Πες μου ένα καλό ξενοδοχείο" δεν υπάρχει.

Τα παλιά χρόνια, όταν ήμασταν νέοι, μπορούσαμε να διανυκτερεύσουμε και στη ύπαιθρο ή έστω στο αυτοκίνητο. Τώρα πια, αυτά τα έχουμε εγκαταλείψει. Θέλουμε και κάποια άνεση. Βέβαια, δεν πήγαμε απ' τη μια άκρη στη άλλη. Έτσι τα ξενοδοχεία που επιλέγω είναι συνήθως στη χαμηλή κατηγορία αστεριών (και τιμών). Εκτός από εξαιρέσεις που τυχαίνει να βρεθεί σε προσφορά ένα τετράστερο π.χ., πάνω απ' τα δυο αστέρια σπάνια ανεβαίνω. Η γκάμα των τιμών που έχω μέχρι τώρα είναι στα 30 με 60€, με το πρωινό άλλοτε να περιλαμβάνεται στην τιμή κι άλλοτε όχι (ε, 30 και πρωινό φαντάζει υπερβολή, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο).

Η αναζήτηση ξενοδοχείου γίνεται όσο πιο νωρίς μπορώ. Π.χ. έχουμε ήδη κλείσει τα ξενοδοχεία για τις διακοπές του Ιουνίου. Και μπορεί να με δουλεύει η κόρη μου πως έχω γίνει πολύ Γερμανός, αλλά αυτή τη συνήθεια την είχα από παλιά, δεν περίμενα να έρθω στη Γερμανία για να την αποκτήσω (που δεν είναι κι εύκολο να αλλάξεις απ' τη μια μέρα στην άλλη). Μια τέτοια τακτική έχει ως αποτέλεσμα αφενός ότι, κατά κανόνα, εξασφαλίζεις καλύτερες τιμές κι αφετέρου ότι εξασφαλίζεις διαθεσιμότητα. Και λέω "κατά κανόνα" για τις τιμές μιας και κάποιες φορές οι τιμές της τελευταίας στιγμής μπορεί να αποδειχτούν ακόμα καλύτερες.

Για την αναζήτηση ξενοδοχείου χρησιμοποιώ διάφορα ιντερνετικά "ψαχτήρια" κάθε φορά. Πρώτο και καλύτερο το χταπόδι. Από τότε που το πρωτοδοκίμασα μου βγάζει τις καλύτερες προσφορές. Γιατί λοιπόν δεν είναι αποκλειστικό; Γιατί και δεν έχει ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς αλλά και γιατί, αν έχει προσφορές εντάξει. Αν όχι, οι λύσεις του δεν είναι πάντα ανταγωνιστικές. Σίγουρα, δοκιμάζω κι άλλες επιλογές. Η επόμενη, αυτή με τα περισσότερα (και καλά) αποτελέσματα είναι το Booking.com. Ειδικά για τη Γερμανία έχω κι άλλες επιλογές: HRShotel.de. και eDreams. Όχι πως αυτά τα σάιτ δεν έχουν και για αλλού, απλά έχουν περισσότερα για τη Γερμανία την ίδια (το τελευταίο έχει και καλά αποτελέσματα σε αεροπορικές αναζητήσεις).

Προσοχή, όμως, χρειάζεται όταν κλείνεις δωμάτιο μέσω ίντερνετ να είσαι σίγουρος για τον τύπο του δωματίου (μην τυχόν και κλείσεις μόνο κρεβάτι και βρεθείς με άγνωστη κι όχι ευπρόσδεκτη παρέα) αλλά και το τι προσφέρει το δωμάτιο. Είναι συνηθισμένο (ειδικά αν αναφέρεται ο όρος "πανσιόν") να μην έχει τουαλέτα (και μπάνιο - ντουζ) μέσα στο δωμάτιο αλλά κοινή στον διάδρομο (ακόμα και νιπτήρας να μην υπάρχει). Κι αν το επιλέξεις εν γνώση σου, κανένα πρόβλημα. Αν όμως δεν το περιμένεις, μάλλον είναι λίγο δύσκολο...

Από κει και πέρα, μια στάνταρ αξία είναι τα ξενοδοχεία της αλυσίδας ETAP. Είναι τα ξενοδοχεία με ένα άστρο της (υπερ)αλυσίδας Accor. Μερικές φορές μπαίνω από το σάιτ της μαμάς εταιρίας μιας και παρουσιάζει και αποτελέσματα από τα άλλα ονόματα ξενοδοχείων που έχει (2 άστρων τα Ibis, 4 τα Mercury, παραπάνω τα Novotel και Sofitel, αλλά και πιο κάτω τα Formlule1 - με κοινή τουαλέτα στο διάδρομο μεν, που καθαρίζεται κι απολυμαίνεται αυτόματα μετά από κάθε χρήση δε - και άλλα) κι υπάρχει περίπτωση ένα από τα άλλα της ξενοδοχεία (με παραπάνω αστέρια, σε καλύτερη θέση κλπ) να έχει παρόμοια τιμή οπότε το προτιμώ. Τα ΕΤΑΡ τα έμαθα το 2005 και τα έχω χρησιμοπιήσει πολλές φορές από τότε. Είναι αξιοπρεπή, καθαρά, συνήθως μακριά από το κέντρο αλλά κοντά στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και σε σταθμούς μετρό και σε καλές τιμές - αν και τελευταία έχουν τσιμπήσει με τρόπο: οι τιμές τους είναι γενικά στα 40 - 50€ το δωμάτιο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αν μείνει και δεύτερο άτομο η τιμή ανεβαίνει κατά 10€! Τα δωμάτια είναι με στάνταρ τα 2 1/2 κρεβάτια: ένα διπλό κι από πάνω ένα στο κόντρα, για παιδί μέχρι 12 χρονών (στη Βιέννη που πήγαμε, μείναμε σε ένα καινούριο ΕΤΑΡ, είχε ανοίξει μόλις τον Νοέμβρη, κι είχε και δίκλινα με δυο ξεχωριστά κρεβάτια). Συνήθως υπάρχουν προσφορές και σ' αυτά: αν τα κλείσεις από πριν (συνήθως πάνω από ένα μήνα) και τα εξοφλήσεις χωρίς δικαίωμα μεταβολής σου κάνει έκπτωση 10€ τη νύχτα. Αν πάρεις την κανονική τιμή η κράτηση γίνεται χωρίς προπληρωμή και ισχύει μέχρι τις 6 - 8 το απόγευμα της προγραμματισμένης μέρας άφιξης, ενώ μπορεί να ακυρωθεί ακόμα και μέχρι την τελευταία μέρα! Είναι σίγουροι, πως αν κάποιος δεν πάει και ακυρώσει τελευταία στιγμή, ακόμα και τότε θα το δώσουν το δωμάτιο. Το πρωινό σ' αυτά είναι έξτρα: 6€ το άτομο και μπορείς είτε να το προπαραγγείλεις είτε να το ζητήσεις τη στιγμή που το αποφασίσεις.

Γενικά με το πρωινό υπάρχει αρκετή ποικιλία τιμών και προσφορών.Κάποιες φορές που χρειάστηκε να μείνω στο Μάνχαϊμ, είχα μείνει σε ένα (ελληνικής ιδιοκτησίας) ξενοδοχείο που το ανακάλυψα από το ίντερνετ. Την πρώτη φορά το βρήκα από το σάιτ. Ήταν λίγο απόμερο και με δυσκόλευε η συγκοινωνία γι' αυτό και δεν το είχα κάνει στάνταρ. Εκεί λοιπόν το πρωινό το χρέωνε μόλις 4€ και ήταν εξαιρετικά πλούσιο. Αντίθετα στα ΕΤΑΡ δεν θα μπορούσα να πω πως αξίζει τα λεφτά του. Σε άλλα ξενοδοχεία (όπως αυτό που έμεινα την περασμένη βδομάδα) μπορεί να φτάνει μέχρι και 14€ ή και παραπάνω το άτομο. Έχω ξαναγράψει για το καλοκαίρι όταν κατεβαίναμε για την Ελλάδα και μείναμε σε ξενοδοχείο στη Σουμπότιτσα κι είχα αναφέρει τιμές (4*, 55€ το δίκλινο με πρωινό και πάρκινγκ). Να θυμηθώ όμως άλλη μια φορά το πρωινό του. Πλουσιότατο και με μάγειρα να φτιάχνει αυγά με όποιο τρόπο σου ερχότανε. Επίσης στο Άμστερνταμ. Όχι, δεν είχε κι εκεί μάγειρα, αλλά το πρωινό του ήταν εξαιρετικό. Κι εκεί μάλιστα έγινε το εξής: θα μέναμε 3 νύχτες κι η τιμή ήταν 136€ χωρίς πρωινό ή 170 (αν τα θυμάμαι καλά) με πρωινό (2 άτομα) + από ένα εισιτήριο 72 ωρών για τα τοπικά μέσα μεταφοράς. Προφανώς η δεύτερη προσφορά ήταν αυτή που προτιμήθηκε, ασυζητητί!

Επίσης μεγάλο παιχνίδι γίνεται και με την πρόσβαση στο Ίντερνετ. Τα χαμηλής κατηγορίας ξενοδοχεία έχουν συνήθως δωρεάν πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο. Κάποια άλλα λένε πως το ασύρματο το πληρώνεις, αλλά αν έχεις καλώδιο και συνδεθείς μ' αυτό δεν πληρώνεις. Γενικά, όσο ανεβαίνεις κατηγορία τόσο το ίντερνετ γίνεται πληρωτό. Π.χ. την περασμένη βδομάδα ήθελε 17€ την μέρα για πρόσβαση στο ίντερνετ. Όταν εγώ πληρώνω για σύνδεση μέσω κινητού 15€ το μήνα και η ίδια εταιρία (Aldi - αλλά και άλλες) προσφέρουν σύνδεση με 2 - 3€ τη μέρα!

Γράφω για κατηγορίες, για αστέρια κλπ. Αλλά πώς γίνεται η κατάταξη; Τα ΕΤΑΠ π.χ. χαρακτηρίζονται από την ίδια την αλυσίδα με ένα αστέρι ενώ στις μηχανές αναζήτησης εμφανίζονται με δύο. Βασικά, το κάθε ξενοδοχείο αποφασίζει το ίδιο. Υπάρχουν κάποια στάνταρ ανάλογα με την κατάσταση των επίπλων που υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο, αλλά είναι ως πρόταση, ως σύσταση. Δεν υπάρχει έλεγχος από κάποιον αν αυτά τηρούνται ή όχι. Έτσι, ένα καλό κριτήριο είναι να διαβάζει κανείς τι γράφουν άλλοι που έμειναν σ' αυτά. Και, συνήθως, τα σάιτ που σου κλείνουν ένα ξενοδοχείο σου ζητάνε να βαθμολογήσεις το ξενοδοχείο που έμεινες και τη βαθμολογία αυτή την παρουσιάζουν για κάθε ξενοδοχείο. Διαβάζεις, βλέπεις πόσο βαθμολόγησε καθένας και γιατί κι αποφασίζεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου