Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Λίμνες κι Άλλες

Ε, σήμερα λέω να τελειώνω επιτέλους με τις λίμνες - λούτσες του (βόρειου τμήματος του) Μονάχου. Πολλές βγήκαν, και πράγματι από ένα σημείο και πέρα άρχισα να τις επισκέπτομαι τη μια μετά την άλλη με στόχο να καταφέρω να πάω σε όλες. Δεν είναι όλες το ίδιο ενδιαφέρουσες. Αλλά είπαμε. Στόχος να πω πως πέρασα από όλες. Αυτές οι τελευταίες είναι σχετικά μακριά, γύρω στα 15 χιλιόμετρα Είναι δύο οι εξής τέσσερις, κατά πρώτον το συγκρότημα λιμνών Λάνγκβιντερ Ζέεν με τρεις λίμνες (την ομώνυμη Langwieder See, την Λάσζεε - Laßsee και την Μπίρκενζεε - Birkensee). Απ' αυτές πήγα στις δυο πρώτες, μικρού μεγέθους, ε, είπα να μην περπατήσω και μέχρι την τρίτη (που είναι λέει ενδιαφέρουσα και χώρος κολύμβησης γυμνιστών αλλά και βιότοπος). Έκανε και έναν σχετικό ψόφο. Όλες φτιαχτές, αποτέλεσμα των έργων για κατασκευή των διπλανών αυτοκινητόδρομων.
Η Λάσζεε λοιπόν πρώτη. Πολύ καινούρια απ' ότι μαθαίνω, με την παραλία της που μιας και δεν έχω πετύχει άλλη λίμνη που να έχει έτσι παραλία (εκτός από της μεγάλες), τη χάζεψα δεόντως όσο κι αν το κρύο δεν προσφερόταν. Επίσης και τις απαραίτητες παιδικές χαρές της, τις καντίνες της, τους χώρους για ψήσιμο και τις τουαλέτες της (που όμως δεν λειτουργούσαν, μάλλον ανοίγουν όταν αρχίζει να θέλει πληρωμή το διπλανό πάρκινγκ, δηλ. την Μεγάλη Παρασκευή).
Με όμορφα διάφανα νερά, ό,τι πρέπει για κολύμπι αν και σε μεγάλα τμήματα υπήρχαν σήματα απαγόρευσης, και δεν κατάλαβα το γιατί.
Η Λάνγκβιντερ Ζέε από δίπλα, είναι μεγαλύτερη λίγο σε μέγεθος και προσφέρεται κι αυτή για κολύμπι. Βέβαια, παντού και πάντα οι οδηγίες τι επιτρέπεται και τι όχι. Αν δεν είναι γραμμένο ότι κάτι απαγορεύεται ο Γερμανός (κι αυτός που έχει μάθει σ' αυτό το στυλ) πιστεύει ότι δικαιούται να το κάνει. Χαρακτηριστικά, σε επίσκεψη σχολείου σε μουσείο, ένας μαθητής έφτυσε στο πάτωμα. Κι όταν ο φύλακας τον υποχρέωσε να πάρει τη σφουγγαρίστρα και να καθαρίσει, διαμαρτυρότανε πως δεν υπήρχε πουθενά πινακίδα που να γράφει πως απαγορεύεται κάτι τέτοιο!
Κατά δεύτερον υπάρχει η Βάλντσβαιγκζέε (Waldschwaigsee). Οδηγίες υπάρχουν φυσικά και σ' αυτήν, που ανήκει στο δήμο του Κάρλσφελντ. Εδώ, έχουν να κάνουν με το τάισμα των πουλιών. Και η προειδοποίηση ότι οι παραβάτες υποχρεούνται σε πρόστιμο 1000 γερμανικών μάρκων, εεε, αυτά καταργήθηκαν, άρα 500 ευρώ. Η λίμνη αυτή βρίσκεται στην ευθεία μάλλον του αεροδρομίου γιατί από πάνω μας πέρναγαν συνέχεια αεροπλάνα που έπαιρναν ύψος. Ένα μικρό όμως, αντί να ακολουθεί τον αεροδιάδρομο, έκανε τσαχπινιές!
Πρόκειται για άλλη μια όμορφη μικρή λιμνούλα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της η νησίδα που έχει μείνει στη μέση και τα πουλιά γύρω της. Κυρίως χήνες που δημιουργούσαν μεγάλη φασαρία με τις φωνές τους και που αρκετές φορές έκαναν εναέριες βόλτες ανά δύο.

Ψάχνοντας τη γερμανική Βικιπαίδεια για πληροφορίες για όλες αυτές τις λίμνες που έγραφα τις τελευταίες μέρες κι όλα τα λίνκια που έχω προσθέσει, βρήκα πως υπάρχει λέει άλλη μια παρόμοια λίμνη η Όλχινγκερ Ζέε (Olchinger See), πιο βόρεια απ' το Ντάχαου δυτικά του Μονάχου. Θα την έχω υπόψη μου για μια επόμενη εξόρμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου