Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σπίτι: Τα Έξοδα

Μένω σε ένα δυάρι διαμέρισμα 52 τετραγωνικών σύμφωνα μα το συμβόλαιο. Και το λέω έτσι γιατί εδώ όταν μετρούν ένα διαμέρισμα αφενός υπολογίζουν μόνο τον καθαρό χώρο για διαμονή (χωρίς τοίχους) αλλά αφετέρου προσθέτουν το μισό από το εμβαδόν της βεράντας κι έχω μια αρκετά μεγάλη (μπορεί και 14 τετραγωνικά). Επίσης έχει και μια αποθηκούλα στο υπόγειο που μπορεί να είναι μόνο γύρω στα 3 τετραγωνικά αλλά με εξυπηρετεί πάρα πολύ στο να στοιβάζω εκεί διάφορα πράγματα που δεν τα θέλω άμεσα. Είναι στον 8ο όροφο σε μια μεγάλη πολυκατοικία στο Ολυμπιακό χωριό. Πληρώνω 560€ για νοίκι. Σ’ αυτό προστίθενται (και καταβάλλονται κάθε μήνα στον ιδιοκτήτη μαζί με το ενοίκιο) 120€ κοινόχρηστα (σ’ αυτά μέσα είναι και τα δημοτικά τέλη), 80 € για θέρμανση και 35€ για μια θέση πάρκινγκ. Το τελευταίο θα μπορούσα να το αποφύγω. Ή να το μειώσω στα 20€ αν πήγαινα με το μήνα στο πάρκινγκ του μετρό που είναι λίγο πιο μακριά ή αν έπαιρνα μια θέση που να μην είναι στεγασμένη. Θα μπορούσα και να το αυξήσω στα 40 ή στα 50€ αν ζήταγα θέση στο υπόγειο γκαράζ.

Στο Έρλανγκεν τον Οκτώβρη, Ετοιμάζονται για το (αμερικανόφερτο) Χάλογουίν
Όμως δεν έχουμε τελειώσει με τα μηνιαία έξοδα. Χρειάζομαι ηλεκτρικό που είναι 29€ το μήνα έναντι και η εκκαθάριση θα γίνει το Δεκέμβρη. (Στην αρχή ήταν 31€ αλλά με βάση την κατανάλωση που έκανα το διάστημα Σεπτέμβρη – Νοέμβρη μου το μείωσαν). Τώρα με ειδοποίησαν πως επίκεινται αυξήσεις στο ρεύμα και έτσι από τον Ιούλιο το ποσό θα γίνεις 34,15€! Επίσης χρειάζομαι τηλέφωνο και ίντερνετ. Έκλεισα με 24€ για τον πρώτο χρόνο και 34€ για το δεύτερο τηλεφωνία με (άπειρο) δωρεάν χρόνο ομιλίας για όλες τις κλήσεις προς σταθερά στη Γερμανία αλλά και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (εννοείται και στην Ελλάδα που με ενδιέφερε εμένα) στη βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. (Αν ήθελα επιπλέον χώρες όπως Τουρκία έπρεπε να δώσω άλλα 15€).

Για κινητή τηλεφωνία έχω μια προπληρωμένη κάρτα από το Aldi! Το κόστος 0,12€ το λεπτό για μέσα στη Γερμανία, 0,13€ για σταθερά Ελλάδας και 0,29 € για κινητά Ελλάδας. Καλές τιμές αν σκεφτώ ότι τα 0,11€ στην Ελλάδα είναι προσφορά για μέσα στο ίδιο πακέτο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για συνομιλίες μέσα στο ίδιο δίκτυο (Aldi) το κόστος είναι 0,03€ όσο δηλ. και η αστική μονάδα στην Ελλάδα. Αλλά αν θέλεις να μιλάς πολύ μπορείς με 4€ το μήνα να έχεις δωρεάν κλήσεις και SMS για όλα τα Aldi κινητά και με 15€ συν όλα τα σταθερά της Γερμανίας (και τα Χριστούγεννα που ήμουνα στην Αθήνα άκουγα τα παιδιά που έλεγαν πως ήθελαν 5€ για 600’ ομιλίας ή 7€ για 1200’ και 1200 SMS στο ίδιο πακέτο, που όσο και να φαίνονται πολλά, δεν παύει να είναι περιορισμένα αριθμητικά).
Έρλανγκεν
Όμως τα πάγια έξοδα δεν τέλειωσαν εδώ. Υπάρχει και το τέλος τηλεόρασης που είναι 18€ το μήνα. Γίνονται πολλές συζητήσεις στην Ελλάδα για το τέλος αυτό που συγκαταβάλλεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ όπως και τα δημοτικά τέλη. Εδώ όταν αποκτάς ραδιόφωνο πληρώνεις 6€ το μήνα και όταν αποκτάς τηλεόραση αυτά γίνονται 18€. Και αν πεις να κάνεις το κορόιδο και να μην πληρώσεις υπάρχει κίνδυνος να σε τσιμπήσουνε σε κάποιον έλεγχο, οπότε και πληρώνεις από τότε που μπήκες στο σπίτι. Και για το ραδιόφωνο είναι σίγουρο πως θα έχεις, τουλάχιστον στο αυτοκίνητο! Ή από το ίντερνετ (κι ας μην τα χρησιμοποιείς. Κατά το ανέκδοτο, εδώ ήταν ας τα χρησιμοποιούσες).

Για το νερό δεν ξέρω τι γίνεται. Ήρθαν και μέτρησαν τον περασμένο μήνα, αλλά κοίταξαν τον «μετρητή» του ζεστού νερού που υποτίθεται ότι εκεί καταμέτρηση γίνεται τον Σεπτέμβρη. Και πού είναι ο μετρητής για το κρύο δεν ξέρω, ούτε πόσο (θα) είναι το κόστος. Αναμένω.

Ενημέρωση μετά από εμπειρία χρόνων.

Το νερό είναι μέσα στα κοινόχρηστα. Επειδή το συγκεκριμένο σπίτι είχε τηλεθέρμανση (άρα και ζεστό νερό συνεχόμενο) υπήρχε έξτρα χρέωση γι' αυτό, ανάλογα με την κατανάλωση. Η μέτρηση (και η εκκαθάριση) γίνεται μια φορά το χρόνο και η χρέωση συνυπολογίζεται στα κοινόχρηστα. Κι ενώ στην αρχή ήταν 200€ το μήνα, μετά την πρώτη ετήσια εκκαθάριση και αφού έπρεπε να πληρώσω διαφορά, αναπροσαρμόστηκαν στα 230€.
Στο μεσαιωνικό χωριό Λάντενμπουργκ κοντά στο Μάνχαϊμ
Για όλα αυτά υπάρχουν πάγιες εντολές στην τράπεζα και οι πληρωμές γίνονται αυτόματα (εκτός από τα κινητά). Για κάθε μια υπάρχει προθεσμία (τουλάχιστον 3 μήνες πριν) μέσα στην οποία πρέπει να κάνεις καταγγελία σύμβασης (Kündigung) για να διακοπεί και να σταματήσει η πληρωμή. Ακόμα κι αν διακόψεις το συμβόλαιο, αν δεν κάνεις την καταγγελία ο λογαριασμός βγαίνει και πληρώνεται (κι αν δεν πληρωθεί είσαι χρεωμένος). Το ίδιο ισχύει και για τα κινητά (για τα flat Rate) μόνο που εδώ αν δεν έχει αρκετό υπόλοιπο αναστέλλεται αναγκαστικά.
  Άλλη γωνία του Λάντενμπουργκ
Τα πάγια έξοδα δεν σταματούν εδώ. Οι μετακινήσεις γίνονται συνήθως με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, άρα πρέπει να προστεθεί και μια μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών που κοστίζει γύρω στα 50 – 60€ (για κάθε επιβάτη) ανάλογα τι αποστάσεις καλύπτει.

1 σχόλιο: