Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σπίτι: Η Θέρμανση

Στο σπίτι προσπαθώ ανεπιτυχώς να κατεβάσω λίγο τη θερμοκρασία. Τα έχω καταφέρει μέχρι το 23 (+ ή – 0,5). Πιο κάτω πήγε όταν έκλεισα τελείως τη θέρμανση, αλλά με τις παγωνιές δεν γίνεται να μένει κλειστή. Την ξανάνοιξα και πήρε πάλι την ανηφόρα. Το σπίτι έχει ενδοδαπέδια τηλεθέρμανση. Δηλ: οι σωλήνες είναι στο πάτωμα και όταν αρχίσουν να ζεσταίνουν το κάνουν πολύ καλά. Απλά, αργούν. Αν (με κάποιο τρόπο – θα εξηγήσω παρακάτω) έχεις κλειστό το καλοριφέρ και το ανοίξεις για να δεις ουσιαστική διαφορά μπορεί να περάσουν δυο - τρεις μέρες!
Το συγκεκριμένο συγκρότημα, ζεσταίνεται με τηλεθέρμανση: Το νερό δηλ. έρχεται ζεστό από κάπου αλλού. Δεν ξέρω πού ακριβώς. Είναι και για χρήση (π.χ. μπάνιο) και για ζέστη. Πληρώνουμε 80 € το μήνα έναντι και στο τέλος θα δούνε πόσο «ξοδέψαμε» και ανάλογα θα δώσουμε ή θα πάρουμε πίσω. Το πρόβλημα είναι ότι οι βάνες είναι σε ένα πολύ κουφό σημείο (πρέπει να κατεβάσεις τον καθρέφτη από το μπάνιο και να βγάλεις κάτι πλακάκια για να τις φτάσεις), άρα δεν μπορείς να τις ρυθμίζεις κάθε λίγο. Είναι απλές βάνες και δεν μπορείς να βάλεις θερμοστάτη χώρου. Χώρια πως είναι και λίγο περίεργες. Είναι 3, ανά μία για καθιστικό, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Έχω κλείσει, αν δεν κάνω λάθος, τις δύο και έχω σκαστή την τρίτη και πάλι είναι πολύ ζεστά. Αλλά η απόδοση εξαρτάται και από το πόσο ξοδεύουν οι γείτονες κι έτσι δεν έρχεται σε σταθερή θερμοκρασία. Σε άλλα σπίτια η θέρμανση γίνεται, συνήθως, με γκάζι. Υπάρχει ένας καυστήρας σε κάθε διαμέρισμα και έτσι μπορείς να κανονίσεις τι θερμοκρασία θα έχεις. Χώρια που αν έχεις κεντρική θέρμανση κυκλοφορούν θερμοστάτες για τη βάνα του καλοριφέρ.
Από μια Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μόναχο
Το ίδιο ζεστά είναι και σε κάθε χώρο που μπαίνεις. Στο σχολείο, στο τρένο στα μαγαζιά κλπ. Έτσι πρέπει να ντυνόμαστε αρκετά όταν θα βγούμε στο δρόμο, αλλά να γδυνόμαστε (μέχρις ενός επιτρεπτού ορίου βεβαίως) όταν είμαστε σε εσωτερικό χώρο. Και βέβαια το πρόβλημα είναι όταν μπαίνεις σε ένα χώρο για λίγο (π.χ. τράπεζα). Πώς να τα βγάλεις εκεί? Ανοίγεις λοιπόν ό,τι και όσο μπορείς και κάνεις υπομονή. Πάντως, το πρόβλημα αυτό δεν είναι μόνο εδώ στη Γερμανία. Το είχα και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου