Πολλές φορές γράφω η Γερμανία και αναφέρομαι στο Μόναχο, την πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Πρέπει να αποκτήσουμε τα πράγματα. Τα περισσότερα που αναφέρω συμβαίνουν στη Βαυαρία και όχι στη Γερμανία. Γιατί, υπάρχει διαφορά? Ναι. Αναμφίβολα ναι.
Οι διαφορές ξεκινούν με το «καλημέρα σας». Οι Βαυαροί δεν λένε «guten Tag» όπως οι (υπόλοιποι) Γερμανοί. Μόλις δεις κάποιον ο χαιρετισμός είναι «Grüß Gott». Ένας χαιρετισμός χωρίς ακριβή μετάφραση. «Grüße» είναι τα «χαιρετίσματα». Ναι, αλλά στον ενικό είναι «Gruß». Το «Grüß» από πού βγαίνει? Τι μίγμα είναι? Κι απ’ την άλλη ο θεός (Gott) πού κολλάει? Αγνοώ. Άλλο παράδειγμα: η μπίρα εδώ είναι «Dunkel» (σκούρα) η μαύρη κι όχι «Alte» (παλιά) στα άλλα μέρη.
Παραδοσιακές Βαυαρέζικες στολές, κάτι σαν τα τσολιαδίστικα τα δικά μας αλλά που φοριούνται στη διάρκεια του Oktoberfest κύρια αλλά και τα Χριστούγεννα στις παραδοσιακές αγορές.
Οι Βαυαροί είναι, κυρίως, καθολικοί (από εδώ είναι και ο νυν πάπας Βικέντιος) ενώ οι υπόλοιποι, κυρίως, προτεστάντες. Οι Βαυαροί έχουν την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ενώ στην υπόλοιπη Γερμανία υπάρχει το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CDU) (που μπορεί στην ομοσπονδιακή βουλή να συνεργάζονται, δεν συνυπάρχουν σε κάποιο κρατίδιο ώστε να ανταγωνίζονται, αλλά εμφανίζονται ως ξεχωριστά κόμματα).
Και οι διαφορές συνεχίζονται. Οι Βαυαροί για τους υπόλοιπους Γερμανούς θεωρούνται οι χωριάτες ορεσίβιοι. Απ’ τη μεριά τους πάλι, είναι περήφανοι για το ότι είναι Βαυαροί και θα δεις στο δρόμο να έχουν αναρτημένη τη σημαία της Βαυαρίας, μόνη της ή μαζί με τη Γερμανική, κάτι που δεν έχω δει σε άλλες γερμανικές περιοχές. Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας (περίπου το 1/5), ήταν βασίλειο από το 1255 μέχρι το 1918 – παρόλο που είχε αναγκαστεί να ενταχτεί στο (α’) Ράιχ. Και περηφανεύεται για τους βασιλιάδες της και τα ανάκτορα που έχουν χτίσει.
Τα κλαρίνα (διήγημα του Μιχάλη Τζιώτη)
Πριν από 20 ώρες
To Gruess είναι β' ενικό προστακτικής του ρήματος gruessen (χαιρετώ). Σημαίνει δηλαδή "χαιρέτα". Gruess Gott είναι κατι σαν "χαιρέτα το Θεό" για να καταλάβεις - τρέχα γύρευε, άσε που ακούγεται και λίγο μακάβριο :-) ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφή