Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Καθαριότητα Πόλεων

 
Έχω ξαναγράψει γι’ αυτό το θέμα. Η κάθε πόλη έχει άλλα μέτρα σχετικά με την καθαριότητα. Το Μόναχο π.χ. είναι μια πόλη που αποπνέει καθαριότητα και το καταφέρνει έχοντας κόσμο (προσωπικό) που ασχολείται συστηματικά με αυτό το θέμα. Στη Στουτγάρδη οι κεντρικοί δρόμοι ή ο κήπος είναι πεντακάθαρα αλλά αν βγεις λίγο παραέξω δεν υπάρχει τόσος ζήλος. Και όταν είναι η εποχή που πέφτουν τα φύλλα των δένδρων ή τα χιόνια τότε καταλαβαίνεις τη διαφορά. Στην άλλη άκρη το Βερολίνο. Ο καθένας αφήνει το "αναμνηστικό" του όπου του γουστάρει. Κι έτσι ή στην Αλεξάντερπλατς είσαι ή στο Τίεργκάρντεν ή όπου βρεθείς θα διαπιστώσεις ότι κυκλοφόρησε κι άλλο κόσμος πριν κι έχει αφήσει κατάλοιπα: χαρτιά, μπουκάλια από αναψυκτικά ή μπίρες και πάει λέγοντας.
Βέβαια, το πρόβλημα με τα αποτσίγαρα υπάρχει παντού. Είναι μύθος ότι οι Γερμανοί δεν πετάνε ούτε τις γόπες στο δρόμο. Ειδικά με την απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, όλοι βγαίνουν να καπνίσουν στο πεζοδρόμιο. Και πού καταλήγει η γόπα? Στο δρόμο, στην ακρούλα, δίπλα από το πεζοδρόμιο. Α! συγνώμη, αν βρίσκονται σε σταθμό (τρένου, μετρό ή τραμ) προτιμούν τις ράγιες. Κι υπόψη, συνήθως υπάρχει απαγόρευση καπνίσματος εκεί.
Παρόμοιες διαπιστώσεις και από τις σκανδιναβικές χώρες που επισκέφτηκα πρόσφατα. Μάλιστα διαφώνησα με μια (ελληνικής καταγωγής) ξεναγό που στα πλαίσια της ξενάγησης είπε να ρίξει και μερικούς από τους μύθους - κλισέ ότι και καλά αυτοί είναι καθαροί και προσεκτικοί ενώ οι Έλληνες βρωμίζουνε (το ότι ήταν Ελληνίδα η ίδια με ενόχλησε πολύ περισσότερο). Γιατί οι πόλεις τους είναι καθαρές, σύμφωνοι, αλλά όχι γιατί δεν τις βρωμίζουνε αλλά γιατί έχουνε κόσμο που καθαρίζει συνέχεια. Και ένας δεύτερος λόγος ότι αν βρεις κάτι καθαρό είναι πολύ πιο πιθανό να το προσέξεις παρά αν είναι γύρω ένα σωρό σκουπίδια που αισθάνεσαι και λίγο χαζός να ψάχνεις καλάθι. Είναι μια καλή λύση το να μεταθέτουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους στις πλάτες των πολιτών. Αλλά να τις αναπαράγουμε κι εμείς!?
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά...
...κι η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται. Δεν ξέρω για την Κίνα, πάντως στη Γερμανία, σίγουρα όχι. Οι φωτογραφίες από δυο διαφορετικές μεγάλες πόλεις της, σε δυο συνεχόμενες μέρες, που απλά τις έβγαλα όταν θέλησα να τις χρησιμοποιήσω εδώ. Δεν χρειάστηκε να ψάξω και πολύ..
Αν η καθαριότητα ήταν κάτι το αυτονόητο για τη Γερμανία, μάλλον δεν θα έπρεπε να υπάρχουν "ανακοινώσεις" όπως αυτή που προσπαθεί να αποτρέψει τη χρήση του χώρου ως ουρητήριο
ή αυτή που προπαγανδίζει τα καλά της καθαριότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου