Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ρολόγια Πολλά: Ηλιακά...

Στους τοίχους των σπιτιών συνηθιζόταν να φτιάχνεται κι ένα ηλιακό ρολόι. Ειδικά στη Νυρεμβέργη ένας χαμός. Όλα τα παλιά κτίρια έχουν από ένα ηλιακό ρολόι. Υπάρχουν και στο Μόναχο αλλά είναι πιο λίγα και πρέπει να τα ψάξεις. Ενώ στη Νυρεμβέργη, όταν περπατάς στην παλιά πόλη, όπου και να γυρίσεις το μάτι σου θα τα δεις. Κάποια κτίρια μάλιστα είναι στις δυο πλευρές μιας γωνίας για να εξυπηρετούν σε διαφορετικές ώρες, ανάλογα πώς πέφτει ο ήλιος.
Αλλά και στις άλλες πόλεις της ευρύτερης περιοχής π.χ. στο Γκάρμις ή στο Σάλτσμπουργκ κλπ τα ηλιακά ρολόγια δίνουν το παρόν τους.
Χαϊδελβέργη
Ηλιακό ρολόι στην αυλή του Ντόιτσες Μουσέουμ, του μουσείου τεχνολογίας του Μονάχου, του μεγαλύτερου του είδους του στον κόσμο. Βαθμολογημένο έτσι που να δείχνει σωστά ανάλογα με το μήνα. Τον ρόλο του δείκτη τον παίζει ο ενδιαφερόμενος. Δυστυχώς τη μέρα εκείνη δεν είχε ήλιο!




Τι λέγαμε; Διπλά ηλιακά ρολόγια: στη γωνία για να καλύπτουν διάφορες ώρες της μέρας και με διαφορετικό σχήμα, μην γίνονται και βαρετά.


Ένα πολύ γερμανικό, απ' τη Φρανκφούρτη.
Και η παράδοση συνεχίζεται στις μέρες μας. Ένα πολύ σύγχρονο από το Γυμνάσιουμ του Πριν.

2 σχόλια:

  1. Μου κάνει εντύπωση τόσα ηλιακά ρολόγια και να φανταστείς δεν έχουν ήλιο !!!
    Αλήθεια πως βλέπουν την ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Μόναχο (και η Βαυαρία γενικότερα) περηφανεύονται ότι έχουν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στη Γερμανία! Κι επειδή τα κτίρια είναι από εποχές που δεν υπήρχαν ρολόγια, έχουν μείνει αυτά μιας και τότε (έστω και όποτε είχε ήλιο) βολευόντουσαν με τα ηλιακά. Τι άλλο να κάνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή