Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Πουλιά του Νερού

Υπάρχουν πολλά ποτάμια και πολλές λίμνες. Και όπου δεν υπάρχουν λίμνες, φτιάχνουνε μερικές τεχνητές. Και τα νερά αποτελούν σημαντικούς υγροβιότοπους.
Σ’ αυτά βλέπω από κύκνους και πάπιες μέχρι και γλάρους. Δεν θα το πίστευα αν μου το λέγανε ότι θα έβλεπα γλάρους τόσο μακριά από τη θάλασσα!
Τα νεροπούλια βρίσκουν τροφή στο νερό και υπάρχουν πινακίδες που ζητάνε να μην τα ταΐζουν οι επισκέπτες, κάτι που μικρή εφαρμογή έχει, τα κουλουράκια και οι σπόροι προσφέρονται απλόχερα.
Και αποτελούν ένα πόλο έλξης επισκεπτών κάθε ηλικίας αλλά πολύ περισσότερο των μικρών.
Το χειμώνα, που τα νερά παγώνουν, φροντίζουν να περιορίζουν ή και να μετακινούν τα πουλιά.
Κρατάνε ένα μέρος της λίμνης ανοιχτό, όπου με τη ροή του νερού αποτρέπεται το πάγωμα ή την αδειάζουν μετακινώντας τα πουλιά σε άλλο μέρος απ’ το οποίο τα επαναφέρουν την άνοιξη.
Οι κύκνοι είναι εντυπωσιακοί. Γι' αυτό και έχουν την τιμητική τους (κάτι που φαίνεται και στα τόσα βίντεο και φωτογραφίες που έχω).


Αλλά και τα υπόλοιπα πουλιά δεν πάνε πίσω.





Όταν περνούν οι κύκνοι. Η αλήθεια είναι πως όταν έβλεπα παλιότερα τους κύκνους να πετάνε νόμιζα πως ήταν πελαργοί και μου έκανε εντύπωση πώς βρίσκονται τόσο βόρεια. Μέχρι που έπεσα σε τέτοιες πτήσεις και κατάλαβα τι γίνεται!

1 σχόλιο:

  1. πράγματι ζώντας τους κύκνους από "κοντά" καταλαβαίνεις και τους μύθους της λίμνης των κύκνων ή άλλα σχετικά παραμύθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή