Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Ρολόγια Πολλά: ...και μη Ηλιακά

Για την ώρα πάντως, πρέπει πάντα να υπήρχε διάθεση να γνωστοποιείται. Ας πούμε σε διάφορα κτίρια που έχουν ρολόι, αλλά υπάρχουν και καμπάνες για να χτυπάνε σε συγκεκριμένες ώρες και να την μαθαίνουν οι γύρω. Το κάθε δημαρχείο και το κάθε σχολείο είναι εφοδιασμένο με έναν πύργο στον οποίο υπάρχει ρολόι. Για τα δημαρχεία το ήξερα. Το είχα δει στις Βρυξέλες αλλά και στο Μόναχο. Το συνάντησα και αλλού. Αλλά για τα σχολεία?
 
Στην αρχή νόμιζα πως πρόκειται για εκκλησίες. Μετά έμαθα πως μπορεί να είναι και σχολείο. Αφού την πάτησα και κάποια στιγμή. Βλέπω ένα επιβλητικό κτίριο, με καμπαναριό με ρολόι, μπαίνω μέσα να δω πώς είναι αυτή η εκκλησία και ήταν σχολείο. Ευτυχώς που εκείνη την ώρα ήταν εκτός λειτουργίας και δεν υπήρχε κάποιος, να μην ξέρω τι να του πω.

Περιττό, βέβαια, να πω ότι όλοι οι σταθμοί των τρένων αλλά και, συνήθως, των μετρό, των τραμ κλπ έχουν κι ένα ρολόι. Το οποίο δείχνει πάντα τη σωστή ώρα (συντονίζονται από κάποιο κέντρο στη Φραγκφούρτη κι έτσι δεν έχει το καθένα τη δική του ώρα - και στις αλλαγές χειμερινής - θερινής αυτό γίνεται αυτόματα).






Μια άλλη συνήθεια είναι τα λεγόμενα αστρονομικά ρολόγια: κάτι σαν το μηχανισμό των Αντικύθηρων σε απλουστευμένη μορφή. Βρίσκονται συνήθως στον πύργο του δημαρχείου, συνδυάζονται με ένα τυπικό ρολόι και παρουσιάζουν τη θέση του ήλιου στο ζωδιακό κύκλου, τη φάση της σελήνης και άλλα αστρονομικά δεδομένα.

Και το περίφημο αστρονομικό ρολόι της Πράγας (λεπτομέρεια)!
Και του Ντόιτσες Μουσέουμ (αν ήταν δυνατόν να μην έχει)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου