Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Μεγάλη Μέρα

Μεγάλη μέρα η σημερινή. Κυριολεκτικά. Συγκεκριμένα είχαμε ανατολή 5:13, δύση 21:18. Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Σε διάρκεια και για το βόρειο ημισφαίριο. Για τις περιοχές κοντά στον ισημερινό βέβαια, δεν έχει καμιά διαφορά. Ίση μέρα και νύχτα (από κει και τ’ όνομά του). Αλλά όσο απομακρυνόμαστε απ’ αυτόν, τόσο η διαφορές γίνονται πιο αισθητές. Κι εδώ που είμαι εγώ, στο Μόναχο, δεν απέχει πολύ από την κατάσταση που είχα ζήσει όταν ήμουν στο Διδυμότειχο. Είναι λίγο πιο βόρεια, είναι πιο ανατολικά σε σχέση με τη ζώνη ώρας κι έρχονται τα πράγματα μία η άλλη.
Όταν είχα πάει όμως προς τη Σκανδιναβία, τον περασμένο μήνα ακόμα, η διαφορά ήταν ολοφάνερη. Ανατολή γύρω στις 3:30 – 4 και δύση μετά τις 10. Απ’ ότι διαβάζω δε, σήμερα, στο Όσλο, (από τα βορειότερα σημεία που φθάσαμε), έχει ανατολή 3:54 και δύση 22:44.Μια από τα ίδια στο Ελσίνκι που είναι ανατολικά (αλλά έχει και μια ώρα διαφορά με εδώ – είναι ίδια με την Ελλάδα). Και δεν είναι μόνο αυτό. Μετά τη δύση, ο ουρανός μένει φωτισμένος για πολλές ώρες. Πριν την ανατολή το ίδιο, μ’ αποτέλεσμα η νύχτα να μην είναι σκοτεινή και μαύρη. Συμπτωματικά, προχθές, σ’ ένα βιβλίο που διάβαζα, έγραφε πως στον ισημερινό η νύχτα έρχεται απότομα. Τώρα είναι μέρα, με το που φύγει ο ήλιος σκοτείνιασε κιόλας. Και δεν θα το καταλάβαινα αν δεν είχα ζήσει το αντίθετο φαινόμενο: να είναι μεσάνυχτα κι ακόμα να έχει φως.
Βέβαια, η μεγάλη μέρα το καλοκαίρι σημαίνει μικρή το χειμώνα. Απ' ότι μας είπε μια ξεναγός, το χειμώνα έχουν ανατολή κατά τις 10 και δύση κατά τις 3. Κι αν βάλεις και τη συνήθη συννεφιά... Όπως  χαρακτηριστικά είπε "νύχτα πάμε στη δουλειά, νύχτα γυρίζουμε".
Σήμερα, 10:12 το βράδυ, από το μπαλκόνι μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου