Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Σπιουνίρεν

Τη λέξη την ξέρετε? Σπιούνος, σπιουνιά, σπιουνιάρω? Ναι! υπάρχει στα γερμανικά. Και το «σπιουνίρεν (spionieren)» είναι τρόπος ζωής. Βλέπω τι κάνει ο διπλανός μου ώστε αν είναι παράτυπο να τον «αναφέρω» στον αρμόδιο (προϊστάμενο, αστυνομία κλπ).
Μου έλεγε ο Δημήτρης για περιπτώσεις που γείτονας ειδοποίησε την αστυνομία γιατί π.χ. ο γείτονας δεν είχε αλλάξει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του σε γερμανικές στο εξάμηνο (όπως προβλέπει ο νόμος). Και θυμήθηκα το 1997. Τότε έμενα στο Διδυμότειχο, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια έμενε στην Αθήνα. Με τη μεγάλη απεργία των καθηγητών λοιπόν κατέβηκα να βρω τους υπόλοιπους. Έτσι δεν θα χρειαζόμουν το (δεύτερο) αυτοκίνητο που είχα εκεί και πρότεινα σε μια φίλη που είχε διοριστεί στην Ξάνθη αν ήθελε να της το δανείσω. Δεν πέρασε βδομάδα και με πήραν από την αστυνομία της Ξάνθης να τους επιβεβαιώσω ότι ξέρω πού βρίσκεται το αυτοκίνητό μου! Σε ερώτηση πώς προέκυψε το θέμα, η απάντηση ήταν ότι μια γειτόνισσα το έβλεπε παρκαρισμένο συνέχεια εκεί και ειδοποίησε!
Βασικά σπιούνος είναι ο κατάσκοπος. Και πολλά σπίτια είναι εφοδιασμένα με τον ειδικό γι’ αυτή τη δουλειά χώρο: είναι μια προεξοχή της οικοδομής που ονομάζεται έτσι: «σπιουνίρεν». Σήμερα ίσως μπαίνει για διακοσμητικούς λόγους. Παλιότερα όμως, σύμφωνα με όσα μου έχουν πει, εξυπηρετούσε τους ενοίκους του σπιτιού που μπορούσαν να κάθονται εκεί και να κρυφακούν το τι λέγεται στο δρόμο κάτω απ’ το σπίτι τους. Και για λόγους κουτσομπολιού. Ποιος ή ποια πέρασε με ποιον μίλησε κλπ. Α! συγνώμη. Αυτό δεν είναι κουτσομπολιό ούτε πολύ περισσότερο κατασκοπία. Είναι κοινωνική ενημέρωση. Σωστά!
Και κάτι ακόμα: spion είναι εκτός από κατάσκοπος αλλά και το ματάκι στην πόρτα απ' το οποίο κατασκοπεύουμε τι γίνεται απ' έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου