Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Άμαξες

Βερολίνο!
Η κάθε πόλη έχει ένα κομμάτι, το κέντρο συνήθως, που αποτελεί την παλιά πόλη, την άλτσταντ (Altstadt). Συνήθως πεζοδρομημένο, πολλές φορές με κτίρια από παλιότερους αιώνες (15ο, 16ο και προς τα εδώ) είναι απόλαυση να κυκλοφορείς. Και σε αρκετές απ’ αυτές προσφέρεται η δυνατότητα για μια βόλτα με άμαξα. Με διάφορα είδη άμαξας, με διάφορα είδη αλόγων, συνήθως ίδια σε κάθε μέρος, με στολές των αμαξάδων που περιμένουν στην πιάτσα ή τους περιμένεις.
Άμαξες υπάρχουν και σε πόλεις άλλων χωρών. Και παντού λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Εντύπωση μου είχε κάνει στην Μπριτζ (Brugge) που τις είχα πρωτοδεί και δεν περίμεναν οι άμαξες τους πελάτες αλλά οι πελάτες τις άμαξες, και μάλιστα για πολλή ώρα. Παρ’ όλ’ αυτά δεν μου έδιναν την εντύπωση ότι συντόμευαν τη βόλτα, για να πάρουν κανέναν παραπάνω.
Στο Σβανγκάου οι άμαξες χρησιμοποιούνται για να σε ανεβάσουν στο κάστρο του Νόισβανστάιν. Είναι από τα λίγα ίσως μέρη που εκτελούν καθαρά μεταφορικό έργο (παράλληλα με τα λεωφορεία). Και στο Χέρενίνσελ είχε άμαξες, αλλά ήταν συνδυασμός μεταφοράς και βόλτας αφού η απόσταση μέχρι το παλάτι δεν ήταν ούτε ένα χιλιόμετρο και ήταν και ίσιωμα. Πάντως, και στα δύο πληρώνεις εισιτήριο κατ’ άτομο. Στις άλλες περιπτώσεις νοικιάζεις την άμαξα, που μπορεί να μεταφέρει συνήθως μέχρι 5 – 6 άτομα.
 
Χέρενίνσελ
Στο Μόναχο άμαξες δεν κυκλοφορούν. Άλογα βλέπεις σε περιπολία έφιππων αστυνομικών ή να κάνουν κάποιοι βόλτα μ' αυτά στους εγγλέζικους κήπους και στην έναρξη του Οκτόμπαφεστ που το άνοιγμα γίνεται με τη μεταφορά βαρελιών μπίρας με άμαξες και το σπάσιμο της κάνουλας από τον δήμαρχο.
 
Σάλτσμπουργκ

 
Πράγα
 
Δρέσδη
Αυτό είναι άλλη περίπτωση. Απ' το Άμστερνταμ, πριν 5 χρόνια, αλλά με εντυπωσίασαν τα άλογα.

1 σχόλιο:

  1. Να είστε καλά κ. Μαλλιαρέ! Χρόνια τώρα μας ενημερώνετε με τα μόρια και τις περιοχές γενικότερα και η ιστοσελίδα σας αποτελεί το καλύτερο βοήθημα του ταλαίπωρου εκπαιδευτικού της εποχής μας (υποκαθιστώντας στον τομέα αυτό επάξια το ανύπαρκτο Υπουργείο).

    Ευτυχώς δημιουργήσατε αυτό το όμορφο ιστολόγιο και μας δώσατε τη δυνατότητα να σας πούμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! (Σας το χρωστάμε άλλωστε από χρόνια)

    Να είστε πάντα καλά, όπου κι αν βρίσκεστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή