Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τιμές

Έχω ξαναγράψει, νομίζω, για τον ανταγωνισμό των τιμών απ' τα διάφορα καταστήματα με παρεμφερή (ή και τα ίδια) προϊόντα. Π.χ. ανάμεσα στο (γνωστό) ΙΚΕΑ και το Πόκο ή το Ρόλλερ ή ένα απ' τα τόσα άλλα. Για να γίνει πιο κατανοητό το θέμα θα δώσω ένα απλό παράδειγμα με πραγματικές τιμές από ένα κοινό και καθημερινό είδος: το κρουασάν.
Κάποιες φορές παίρνω από το φούρνο της γειτονιάς ένα (το απλό, αυτό που λέγεται κρουασάν βουτύρου) και η τιμή του είναι 0,70€. Αν τύχω τώρα στο Λιντλ, που έχει και φούρνο και ψήνει και έχει φρεσκοψημένα αρτοποιήματα, το ίδιο το παίρνω 0,35€. Χθες, στο σιδηροδρομικό σταθμό αποφάσισα να πάρω κάτι να φάω και είπα να είναι ένα κρουασάν. Στο ένα σταντ είχε 1,40€. Στο διπλανό (που είχε και καφέ κράχτη με 1€) το ίδιο κρουασάν το είχε 1,65€. Πάω στο Υόρμα (Yorma's) απ' όπου παίρνω συνήθως καφέ (είναι αλυσίδα που τη βρίσκω σε διάφορα μέρη και σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς - κι εδώ 1€ έχει ο καφές που είναι καφές, τον άλλο δεν το έχω δοκιμάσει). Ζητάω κι ένα κρουασάν και το πληρώνω 0,55€! Φθηνότερα δηλ. απ' το φούρνο (δεν το περίμενα) και λίγο παραπάνω απ' το Λιντλ. Δεν το πίστευα. Παράλληλα, σε άλλο μαγαζάκι είχε προσφορά έναν καφέ με ένα κρουασάν (αλλά συγκεκριμένου είδους) στα 1,99€.
Ο ανταγωνισμός τιμών καλά κρατεί. Όσο υπάρχουν διαφορετικές φίρμες που προσφέρουν παρόμοια προϊόντα, οι τιμές θα είναι διαφοροποιημένες και θα υπάρχουν κάποια που θα συμφέρει να τα πάρεις από το ένα και κάποια από το άλλο. Όταν όμως υπάρχει μόνο μια φίρμα (όπως είναι το ΙΚΕΑ στην Ελλάδα) σαφώς θα ακολουθεί διαφορετική πολιτική τιμών.
Γιατί αναφέρομαι στο ΙΚΕΑ που ουδεμία σχέση έχει με κρουασάν; Απλούστατον. Γιατί έχω γίνει αποδέκτης πολλών μηνυμάτων διαμαρτυρίας γιατί η συγκεκριμένη εταιρία πουλάει σε άλλες χώρες φτηνότερα απ' την Ελλάδα. Και η μόνιμη απάντησή μου. Γιατί όχι; Ελεύθερη αγορά δεν έχουμε; Προσφορά και ζήτηση. Εφόσον υπάρχει ζήτηση (και) σ' αυτές τις τιμές, γιατί κάποιος να τις ρίξει;

1 σχόλιο:

  1. Αν και είναι ακριβότερα τα προϊόντα του Lidl , Ikea και άλλων ξένων Εταιριών στην Ελλάδα από ότι στην Χώρα τους , δεν παύουν να είναι φτηνότερα από άλλα παρόμοια ελληνικής προέλευσης .Μήπως φταίει λέω τώρα εγώ η ιδιόμορφη ελληνική αγορά με τις πριμοδοτημένες από το κράτος ιδιωτικές επιχειρήσεις που κρατούν εσκεμμένα ψηλά τις Τιμές χωρίς να νοιάζονται για την όποια οικονομική κρίση.Οι Ιδιοκτήτες των οποίων είναι οι ημέτεροι του κάθε πολιτικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή