Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Στοκχόλμη

Στη Στοκχόλμη βρεθήκαμε δυο φορές. Την πρώτη για να πάρουμε το πλοίο για Τούρκου και τη δεύτερη για να τη δούμε. Την πρώτη πάντως, ο κυρ Γιώργος, που οργάνωσε την εκδρομή, αλλά ήταν και μαζί μας, ξέροντας την κάθε τρύπα που θα μπορούσαμε να δούμε, που θα θέλαμε να επισκεφτούμε (π.χ. πού ακριβώς έχει τουαλέτες!) ή να αποφύγουμε, μας έσπρωξε στο μουσείο Βάζα. Αυτό είναι μουσείο με έκθεμα ένα καράβι που βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι, εντοπίστηκε και ανελκύθηκε πριν λίγα χρόνια και εκτίθεται έτσι όπως συντηρήθηκε στη λάσπη της θάλασσας. Δίπλα υπάρχει μια αναπαράσταση του πλοίου σε μικρογραφία, όπως ήταν τότε με τα χρώματά του που είχε και (βέβαια) έχουν χαθεί σήμερα καθώς και από τις εργασίες τόσο της κατασκευής του, όσο και της ανέλκυσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο, κρίμα όμως που έκλεινε σε μισή μόνο ώρα.
Το μουσείο Βάζα απ' έξω, θυμίζει ότι είναι μουσείο ιστιοφόρου.
 

 

 

 

 
Η Στοκχόλμη είναι (κι αυτή) χτισμένη σε πολλά νησάκια. Το όνομά της θα το μεταφράζαμε σε "πασσαλούπολη" γιατί χρησιμοποιούσαν πασσάλους για να κρατάνε τα σκουπίδια κλπ μπάζα να μην μικραίνουν τα νησάκια.
 

 
Ο τάφος του Όλαφ Πάλμε σ' ένα νεκροταφείο κοντά στο σημείο που σκοτώθηκε
Ασχολία: συνοδός σκύλων. Πρόκειται συνήθως για άνεργους που απασχολούνται με τέτοιες δουλειές
 


Τα καθρεφτάκια στα παράθυρα ήταν για να παρακολουθούν οι μέσα τι γίνεται στο δρόμο. Αυτό κι αν είναι ανεβασμένη μορφή κουτσομπολιού.
 
Πεζόδρομος ΜΕΣΑ από το κτίριο της βουλής
Στενά σπίτια και στενά δρομάκια στο κέντρο, δίπλα ακριβώς από τα ανάκτορα
Πέσαμε και σε μια αλλαγή φρουράς στην αυλή του παλατιού. Το εντυπωσιακό η μικρή ηλικία των στρατιωτών. Αγόρια και κορίτσια πολύ νεαρά.
 
Το μικρότερο απ' τα νησάκια, με ένα κτίριο μόνο πάνω του (το άσπρο). Πίσω του διακρίνεται το δημαρχείο.
Στις τουαλέτες ειδικό σημείο συλλογής για αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. σύριγγες).
Οι τρεις κορώνες είναι το σήμα της Σουηδίας. Αυτές στο καμπαναριό του Δημαρχείου έχουν μέγεθος όσο ένα αυτοκίνητο η κάθε μια (για να φαίνονται από μακριά).
 

Πάμε εκδρομή;
 


Ασανσέρ για τα ψηλά της πόλης
Συναντήσεις. Το ξέρετε τον κύριο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου