Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Τόλγουντ

Έχω αναφέρει πολλές φορές πως στο Μόναχο στήνονται πολλά "πανηγύρια". Κι έχω πει πως αυτές τις μέρες υπάρχει άλλο ένα (Τόλγουντ - Tolwood -λέγεται και τελειώνει την Κυριακή), μόνο που δεν ήξερα τι ακριβώς περιλάμβανε. Το επισκέφτηκα λοιπόν να μου φύγει η απορία και έμεινα κατάπληκτος. Πρώτα πρώτα απ' το πλήθος του κόσμου που πήγαινε εκείνη την ώρα. Κατόπιν απ' την έκταση. Και κατά τρίτον απ' την ποικιλία του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή. Τι είναι τι Τόλγουντ; Το ήξερα απ' τις διαφημίσεις που είχα δει (στο σταθμό του μετρό, για τη γραμμή εξυπηρέτησης που μπήκε, τα γράφω στο τέλος), ως μια γιορτή μουσικής. Με πάνω από μια μουσικές σκηνές (πράγματι στη μεγάλη τέντα αλλά και απέξω) και κάποια θεατρικά. Και που για να τα παρακολουθήσεις πληρώνεις εισιτήριο. Κάπως έτσι μας τα είπαν και παλιότεροι συνάδελφοι. Και πράγματι υπάρχουν κι αυτά.
Όμως, εκτός απ' αυτά υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα: μαγαζάκια κάθε είδους που πουλάνε από μεταξωτές πασμίνες μέχρι χοντρά σκουφιά και μπλούζες χειμωνιάτικες, από χειρομαντία και ταρό μέχρι να σου φτιάξουν τα μαλλιά ράστα. Ποτά διάφορα, εκτός απ' την παραδοσιακή μπίρα (η Λέβενμπρόυ είναι χορηγός) και κοκτέιλ και καϊπιρίνια και μοχίτος κλπ.
Φαγητά από διάφορες περιοχές του κόσμου μαζί με τα παραδοσιακά λουκάνικα. Ινδικά, μεξικάνικα, γύρους αραβικούς, τούρκικους κι ελληνικούς, πίτσες απ' την Ιταλία και γεύσεις απ' την Αφρική.
 
Ιδιαίτερη παρουσία μια μαροκάνικη τέντα. Που έμοιαζε με ένα "καπαλί τσαρσί" μια σκεπαστή αγορά μεταφερμένη απ' το Μαρόκο. Με τσάι και γλυκά μαροκάνικης προέλευσης, με τραπεζάκια για το σαλόνι από χοντροκομμένο και λουστραρισμένο ξύλο με λίγη άμμο στη μέση κι ένα κοχύλι μόνο 800€!, ναργιλέδες με 39,90€, κάτι σαν γάστρες με 39,90€, κάτι σαν τσαρούχια με 40€, κάτι φορητά μπαράκια, πολύ όμορφα με 180€ και πάει λέγοντας. Πήλινα, ξύλινα ή δεν ξέρω και τι άλλο που μπορούσε να θεωρηθεί με προέλευση Μαρόκου ήταν εκεί. Και βέβαια, χαμηλά τραπεζάκια και καρεκλάκια ή και κιλίμια σκέτα να καθίσεις να απολαύσεις ένα ναργιλέ.
Υποσχέσεις σε διάφορα μαγαζιά ότι εφαρμόζουν τους κανόνες "δίκαιου εμπορίου" (φέιρ τρέιντ - fair trade), πόσο αλήθεια τώρα, δύσκολο να ελέγξεις.
 
Το φεστιβάλ στήθηκε στο νοτιοδυτικό άκρο του Ολυμπιακού πάρκου. Επειδή η περιοχή είναι, σχετικά, απομονωμένη συγκοινωνιακά (η κοντινότερη στάση του τραμ είναι στο χιλιόμετρο και του μετρό στο 1,5) στήθηκε μια γραμμή λεωφορείου γι' αυτές της μέρες που ενώνει το χώρο με (τι άλλο;) δυο σταθμούς του μετρό με 4 ενδιάμεσες στάσεις όλες κι όλες. Για τις ανάγκες της γραμμής στήθηκε πλατφόρμα που είναι η στάση, μηχάνημα εισιτηρίων (παρ' όλο που έχει και το λεωφορείο μέσα) και (πολλές) πληροφορικές πινακίδες!
Συμπλήρωμα 25ης Ιουλίου:
Μπορεί να τελειώνει, τυπικά, σήμερα το φεστιβάλ, αλλά η τελετή λήξη έγινε χτες. Με ρίψη πυροτεχνημάτων επί ημίωρο!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου