Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Το Μπρέτσελ


Το μπρέτσελ (Brezel) είναι το κουλούρι του Βαυαρού αλλά και του Γερμανού πια. Μπορεί να μην βρεις να πουλάνε λουκάνικα στους δρόμους, όπως λέει ένας άλλος μύθος, αλλά μπρέτσελ παντού. Με τιμές από 3 στο Ευρώ μέχρι 1 € το ένα (ή και περισσότερο), πουλιούνται από όλα τα μαγαζιά με (άμεσα) φαγώσιμα. Κυκλοφορούν και σε μεγάλο μέγεθος (κυρίως στις μπιραρίες). Νοστιμότατο.
Το άσπρο που φαίνεται πάνω τους δεν είναι σουσάμι (όπως έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα) αλλά αλάτι. Χοντροκομμένο, ορυκτό αλάτι. Για να τραβάει μπίρα (αλλά στο καθημερινό γιατί?). Το αλάτι εδώ είναι κυρίως ορυκτό και φοριέται πολύ ο μύλος που το αλέθει. Κι είναι τόσο έντονο στο μπρέτσελ πάνω και τόσο πολύ (έχει και μέσα) που προσωπικά το τρίβω να φύγει όσο γίνεται. Το περίεργο είναι ότι ενώ έχουν μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά και σε ψωμάκια, στα μαγαζιά με το φαγητό δεν σερβίρουν ψωμί, εκτός κι αν παραγγείλεις. Καλά, για νερό δεν συζητάμε. Τα ξανάπαμε. Ως αναψυκτικό – και το παραγγέλνεις και το πληρώνεις.

1 σχόλιο:

  1. Δοκίμασα Μπρέτσελ από μια φίλη μου και τελικά της το έφαγα όλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή