Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Άνοιξη

Η άνοιξη πλησιάζει, έρχεται, φθάνει όπου νάναι. Τα σημάδια είνια ξεκάθαρα. Μια βδομάδα τώρα (συνεχόμενα) τη μέρα η θερμοκρασία είναι πάνω από το μηδέν (για τη νύχτα το πράγμα παίζεται). Η μέρα μεγάλωσε. Φεύγοντας το πρωί από το σπίτι, λίγο πριν τις 7, η αυγή είχε αρχίσει να ροδίζει στον ορίζοντα. Η μέρα είχε έρθει. Αλλά και όταν επέστρεψα, γύρω στις 6, ακόμα δεν είχε νυχτώσει. Ακόμα και τώρα η Δύση έχει κάποιες φωτεινές ανταύγειες. Τα χιόνια έχουν αρχίσει να λιώνουνε. Στο Μάνχαϊμ και στη Στουτγάρδη δεν είδα χιόνι. Στην Ουλμ το πρωί χιόνιζε κι έτσι ήταν άσπρα, αλλά στο Μόναχο έχουν αραιώσει πολύ.
Όλ' αυτά όμως θα μπορούσαν να μην σημαίνουν και τίποτα. Το κυριότερο σημάδι για μένα είναι ότι γέμισαν οι δρόμοι με λουλούδια. Λουλούδια για το τραπέζι ή για φύτεμα. Και φύτεμα μπορεί να γίνει μόνο όταν το χώμα έχει ξεπαγώσει αφενός για να σκαφτεί κι αφετέρου το νερό να μπορεί να ανέβει στο καινούριο φυτό.
Συμπέρασμα. Ο χειμώνας μετράει τις τελευταίες του μέρες. Έρχεται η Άνοιξη, με ότι σημαίνει αυτό.

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι, ήρθε. Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που το υποδεικνύουν: όταν πέφτει χιόνι οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι καθαρίζονται. Αλλά, όσο κι αν καθαριστούν οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια, πάντα μένει μια γάνα που μπορεί να παγώσει και να δημιουργήσει προβλήματα. Όπως έχω ξαναγράψει, για να το αποφύγουν οι δήμοι ρίχνουν (εκτός από αλάτι) και ψιλό γαρμπίλι που όμως όταν λιώσουν τα χιόνια μένει και δεν είναι όμορφο ούτε και βολικό να περπατάς πάνω του. Χώρια που με τη βροχή τρέχει προς τους υπονόμους. Ε, λοιπόν, σήμερα είδα πως ο δήμος του Μονάχου άρχισε το μάζεμά του. Πράγμα που σημαίνει ότι τα χιόνια τέλος. Κι αν πέσει κάτι θα 'ναι λίγο. Πώς γίνεται το καθάρισμα? Περνάει ένας υπάλληλος με φυσητήρα και φυσάει το γαρμπίλι στην άκρη όπου στέκεται το φορτηγό – σκούπα και το μαζεύει.
    Α! και άλλο ένα σημάδι: σήμερα κυκλοφόρησα με παπούτσια, πατητά. Έβγαλα το μποτάκι που με συνόδευε τόσο καιρό σαν απαραίτητο αξεσουάρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή