Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Μέσα Σταθερής Τροχιάς σε Άλλες Πόλεις

Η κάθε πόλη έχει το δικό της τρόπο για την οργάνωση της αστικής της συγκοινωνίας. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος (S-Bahn) ενώνει σχεδόν κάθε πόλη με τα περίχωρα και είναι κάτι που υπάρχει παντού. Και στο Άουγκσμπουργκ για παράδειγμα και στη Στουτγάρδη και στο Ντίσελντορφ και στο Βερολίνο κλπ. Όμως το μετρό δεν είναι αυτονόητο. Πολλές φορές ο προαστιακός είναι το μόνο μέσο σταθερής τροχιάς. Αλλού συνδυάζεται και με τραμ.

Στη Στουτγάρδη υπάρχει το U-Bahn που όμως είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα σε μετρό και σε τραμ. (χρωστάω φωτό). Στο κέντρο της πόλης πηγαίνει υπόγεια όπως το μετρό. Λίγο παραέξω όμως όχι μόνο βγαίνει επιφανειακά αλλά μπαίνει και στο δρόμο ανάμεσα στα αυτοκίνητα!

Σε Μάνχαϊμ – Χαϊδελβέργη υπάρχει μόνο τραμ που εκτός από την κάθε πόλη υπάρχει και γραμμή που τις ενώνει και μεταξύ τους. Είναι μια γραμμή τραμ (αυτή που παίρνω και για το σχολείο) κυκλική που κάνει δυο ώρες περίπου για ένα πλήρη κύκλο πηγαίνοντας και Βάινχαϊμ (Weinheim) αλλά και Φίερνχαιμ (Viernheim) μια πόλη που ανήκει στο γειτονικό κρατίδιο της Έσσης. Θα μου πει κανείς πού είναι το παράξενο. Αφού το Μάνχαϊμ βρίσκεται στα σύνορα τριών κρατιδίων. Και έχει άλλες γραμμές που πάνε και στο Λούντβιγκσχάφεν (Ludwigshafen) στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου που είναι η προέκταση του Μάνχαϊμ απ’ την άλλη πλευρά του Ρήνου. (Παρόμοια η κατάσταση και στην Ουλμ που ανήκει κι αυτή στη Βάδη – Βυρτεμβέργη με την προέκτασή της από την άλλη μεριά του Δούναβη τη Νέα Ουλμ που ανήκει στη Βαυαρία).

Στο Βούπερταλ (Wuppertal) απ’ την άλλη (μια πόλη δίπλα στο Ντίσελντορφ) έχουν βρει ένα πραγματικά πρωτότυπο τρόπο για την συγκοινωνία τους. Το Βούπερταλ είναι απλωμένο κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Βούπερ (όπως λέει και το όνομά του) και ο οποίος διασχίζει την πόλη απ’ τη μια άκρη ως την άλλη. Τι σχέση έχει ο Βούπερ? Απλούστατον: έφτιαξαν γέφυρες πάνω απ’ το ποτάμι στις οποίες στερέωσαν τις ράγες απ’ όπου κρέμασαν το τρενάκι τους οπότε εκεί έχουν Schwebebahn δηλ. κρεμαστό συρμό. Υπάρχει κι ένα όμορφο βιντεάκι που παρακολουθεί τη διαδρομή του Schwebebahn στο Youtube.

Όταν δω κι άλλες πόλεις θα συμπληρώσω από κάτω. Εν τω μεταξύ όποιος έχει εμπειρία μπορεί να συμπληρώσει με σχόλιο για τα ισχύοντα αλλού. Παράκληση: σ' αυτή την περίπτωση να είναι σε Ελληνικά (όχι griklish) και όχι όλα κεφαλαία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου