Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Κεντρικοί Σιδηροδρομικοί Σταθμοί.

Σε κάθε πόλη υπάρχουν ένας ή περισσότεροι σταθμοί. Άλλοι είναι σταθμοί τραμ (όχι απλές στάσεις) άλλοι του τρένου. Όμως, σε κάθε μεγάλη πόλη υπάρχει ένας που είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός (Hauptbahnhof). Το κτίριό του είναι μεγάλο και επιβλητικό αλλά σε άλλες είναι κουτιά (όπως του Μονάχου) ενώ σε άλλες έχουν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Σκέφτηκα λοιπόν να μαζέψω φωτογραφίες από τους κεντρικούς σταθμούς διαφόρων πόλεων. Από του Μονάχου έχω ήδη βάλει φωτογραφία στο σχετικό αφιέρωμα. Αφιέρωμα έχει γίνει και για το σταθμό της Στουτγάρδης. Αλλά για λόγους συγκέντρωσης θα βάλω κι εδώ. Και θα προσθέτω και στο μέλλον αυτούς που θα επισκέπτομαι.
 
Ναι. Αυτός είναι του Μονάχου
Στουτγάρδη
του Μάνχαϊμ που μ' αρέσει πολύ γι' αυτό
και μια πανοραμική
Λούντβιγκσχάφεν.
Πώς μας προέκυψε αυτό? Τι είναι και πού βρίσκεται? Δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα γι' αυτό μέχρι που ήρθα και άρχισα τα πάρε δώσε με το Μάνχαϊμ. Το Λούντβιγκσχάφεν το είχα ότι είναι η μετά το Ρήνο προέκταση του Μάνχαϊμ που απλά ανήκει σε διαφορετικό κρατίδιο. Όταν το επισκέφτηκα όμως είδα πως είναι κάτι το διαφορετικό. Τελείως άλλη όψη. Αλλά ας συνεχίσω με σταθμούς και θα τα ξαναπούμε για το Λούντβιγκσχάφεν.
 
Χαϊδελβέργη. Ένας σταθμός, δυστυχώς, άσχετος με την πανέρμορφη παλιά πόλη.
  
Καρλσρούη
 Γκάρμις - Παρτενκίρχεν
Ουλμ
Βερολίνο. Το Βερολίνο έχει πολλούς σταθμούς, όχι μικρότερης αξίας. Αλλά αυτός είναι που χαρακτηρίζεται κεντρικός (Hauptbahnhof).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου