Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Αμόκ σε Σχολείο

Χθες έγραφα για το Λούντβιγκσχάφεν με την ευκαιρία των κεντρικών σταθμών. Σήμερα, το Λούντβιγκσχάφεν ήρθε στην επικαιρότητα για ένα διαφορετικό λόγο. Ένας νεαρός μπήκε σε ένα σχολείο και σκότωσε έναν καθηγητή. Την είδηση μετέδωσαν και τα ελληνικά μέσα και μπορείτε να δείτε πώς παρουσιάζεται από τους ιντερνετικούς τόπους δυο Γερμανικών εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίες την Südeutschezeitung και την Die Welt. Στην τελευταία έχει αναφορά και σε παλιότερα παρόμοια περιστατικά, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη σχολή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα.
Το σχολείο είναι ένα μεγάλο συγκρότημα 3000 μαθητών, επαγγελματική σχολή για την ακρίβεια. Ο 23χρονος νεαρός μπήκε με όπλο θέλοντας, λέει, να εκδικηθεί τον καθηγητή για τους μικρούς βαθμούς που του είχε βάλει. Έτσι η αστυνομία προσπαθεί να διαφοροποιήσει το θέμα από παρόμοια επεισόδια του παρελθόντος. Γιατί τότε, λέει, είχαν καταληφθεί από αμόκ ενώ τώρα πρόκειται για μια "απλή" υπόθεση δολοφονίας.
Εδώ το σχολείο είναι ένας χώρος που αφήνονται τα παιδιά και υποτίθεται ότι κάνει όλη τη δουλειά και δεν χρειάζεται να ασχοληθεί ο γονιός ξανά. Το σχολείο, προσπαθεί να ετοιμάσει τους μαθητές τους για να παίξουν το ρόλο τους στη Γερμανική κοινωνία: να δουλεύουν και να μην αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν αφού για όλα φροντίζει το κράτος και ο εκπρόσωπός του η αστυνομία. Την αστυνομία την έχουν σε πρώτη ζήτηση. Ό,τι και να γίνει θα είναι αυτή που θα λύσει το πρόβλημα. Ακόμα και για το σημερινό, οι φωτογραφίες στις εφημερίδες δείχνουν την εκ των υστέρων κινητοποίηση της αστυνομίας. Πώς τρέξανε. Το θέμα, όμως, δεν είναι να τρέξει κάποιος μετά. Είναι πώς δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Δυστυχώς, δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με ή από την αστυνομία. Υπάρχουν και πράγματα που πρέπει να λυθούν με άλλο τρόπο. Αλλά, αυτό, το όλο σύστημα προσπαθεί να το περιορίσει. Όταν όμως ένα πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις και περιμένεις να αντιμετωπιστεί από κάποιον εξωτερικό παράγοντα αυτό μεγαλώνει. Και η καταπίεση που αισθάνεσαι αυξάνει. Και αυξάνει μέχρι που κάποια στιγμή θα κάνει μπαμ και θα εκραγεί. Ο τρόπος που θα εκδηλωθεί η έκρηξη, δεν είναι προδιαγεγραμμένος σε κανενός είδους έκρηξη. Μια μορφή είναι τα περιστατικά αυτά τα οποία αυξάνονται και απλώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου